INVESTERINGSTORGET: Ny marknadsplats för fonder på internet
Skandiabanken startar inom ett par månader en marknadsplats påinternet för fonder från många olika förvaltare,Investeringstorget. Till att börja med erbjuds drygt 50 fonder.Förebilderna finns, som så ofta, i det stora landet i väster. IUSA finns det sedan lång tid tillbaka marknadsplatser påinternet för fonder och andra värdepapper. Några av de störstaoch mest utbyggda handelsplatserna finns listade i rutan nedan.Ett besök på dessa internetsidor ger en vink om vad som är attvänta på den svenska fondmarknaden, som ännu ligger långt efterden amerikanska i utvecklingen.
Dessa handelsplatser underlättar för mäklare och mer vågadeprivatsparare att vara mer aktiva fondinvesterare. De främstafördelarna ligger i att en tjänst av det här slaget ger ensamlad bild och öppnar möjligheter för än bättre analys avfonder.
FÖRENKLINGFörenkling och lättrörlighet mellan olika fonder ökarprofessionaliseringen av aktörerna på fondmarknaden, av såvälkunder som rådgivare och förvaltare säger Johan H Larson, VD förSkandiabanken Fonder och eldsjälen bakom det svenska projektet.I Sverige är det i dagsläget visserligen redan möjligt att köpafondandelar via storbankernas internetbanker, men bara i bankensegna fondutbud. Att vara en aktiv fondsparare i Sverige harhittills inneburit att man tvingats göra en mängd bankbesökeller ringa en mängd telefonsamtal. Men snart blir det alltsåmöjligt att sitta hemma vid sin dator och välja i en relativtstor fondflora.
När Investeringstorget kör igång om några månader kommerfondutbudet att vara i stort sett det samma som erbjuds iSkandia Link, alltså drygt 50 fonder från 13 olika fondbolag,såväl svenska som utländska. Men med tiden kommer utbudet attbreddas och systemet att öppnas för fler fondbolag. Johan Larsonmenar att ett hundratal fonder kan vara ett lagom utbud ochpoängterar att det viktigaste är att fonderna, som kunden kanvälja mellan, erbjuder ett brett sortiment av tillgångsslag. Detär viktigare för avkastningen att välja rätt tillgångsslag änrätt förvaltare säger Johan Larson. Därför räcker det om detfinns till exempel två eller tre bra Europafonder att väljamellan.
ÖVER 3.500 FONDERDe amerikanska handelsplatserna E*trade och Discover Brokerageerbjuda handel i mer än 3.500 fonder vardera från många olikaförvaltare. Ett sådant utbud ställer höga krav på informationoch instrument för att göra sina val. Men internet är ju ettutmärkt medium.
Hos de amerikanska internetmäklarna får kunden ensammanställning över alla sina innehav till aktuella värden,liksom möjlighet att jämföra med andra fonder i sammatillgångsslag och den genomsnittliga avkastningen inomtillgångsslaget.
Även på Investeringstorget ska spararna få tillgång tillomfattande information om fonden och uppgifter om historiskavkastning och risktagande, liksom instrument för att jämföraolika fonder och marknader med varandra. Tillsammans ger detunderlag för att analysera fonderna och försöka optimeraavkastningen, samt att hitta rätt fondmix utifrån spararens egnapreferenser.
AVGIFTERNA INTE KLARAPrislistan hos Investeringstorget är inte klar ännu. Tjänstenkommer inledningsvis bara att vara öppen för Skandiabankenskunder, vilken innebär att man behöver en depå hos Skandiabankenför att kunna nyttja tjänsten. Skandiabanken tar i dagslägetinte ut någon avgift för sin internetdepå.
Klart är dock att Skandiabanken kommer att ta en avgift förtjänsten, förutom fondbolagens förvaltningsavgift. Om avgiftenkommer att tas ut av fondbolagen, som är det vanligaste i USA,av kunden, eller delas mellan de båda kan Johan Larson inteberätta ännu.
För Skandias Multifond, som förutom distributionsformen harmånga likheter med Investeringstorget, tar Skandia ut enförmedlingsavgift på 400 kronor per år plus antingen enengångsavgift på 2,5 procent av inbetalt belopp eller 0,5procent av fondvärdet per år. Detta gör Multifond till en dyrtjänst för småsparare, en investering på 40.000 kronor innebärför den som väljer årsavgiften en extra Multifondavgift på 1,5procent per år, utöver fondernas förvaltningsavgifter. VarInvesteringstorget väljer att lägga avgiftsribban återståralltså att se.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.