Investeringarna tar ny fart
Vattenfall investerar 10 miljarder kronor i nya elnät, LKAB investerar 2,6 miljarder kronor i ett nytt pelletsverk och Volvo Lastvagnar vill satsa 650 miljoner på en ny täcklacksfabrik i Umeå. Listan på bolag som planerar att öka sina investeringar i Sverige de närmaste åren blir hela tiden längre. De senaste årens trend, där företagen lanserat det ena sparprogrammet efter det andra, tycks därmed bruten. Med återställd lönsamhet och ökad efterfrågan i bagaget vågar bolagen äntligen satsa framåt.
Statistiska Centralbyrån (SCB) räknar i sin senaste undersökning med att industrin kommer att investera 52 miljarder kronor i år. Det är en uppgång med fem procent jämfört med året innan. Högt kapacitetsutnyttjande och låga finansieringskostnader spås kunna pressa upp investeringarna till hela 58 miljarder kronor under 2005.
Dragloket är främst massa- och pappersindustrin som redan innevarande år har ökat sina investeringar med 40 procent. Exempel är Stora Enso som för
cirka 4 miljarder kronor bygger en ny pappersmaskin i Kvarnsveden. Förpackningspappersföretaget Billerud gör energisatsningar på 720 miljoner kronor. Planerna är musik för konsulternas öron.
– Det rullar på riktigt bra. Vi tror att aktiviteten blir fortsatt hög under 2005, säger Victor Svensson, informationschef på Ångpanneföreningen (ÅF) som är största konsultbolag inom massa och papper i Sverige.
Bra går det också för elbolagen. En förväntad elbrist gör att producenterna kan känna sig trygga med att kunna få tillbaka satsade pengar. Enbart svenska Vattenfall planerar investeringar på mellan 40 och 45 miljarder kronor det närmaste decenniet. De kommande fyra åren satsar bolaget 10 miljarder kronor på att rusta upp de sargade elnäten.
Konjunkturinstitutet spår att investeringsuppgången nästa år kommer att sprida sig till övriga industribranscher. Exempel är fordonsindustrin vars satsningar på nya motorer och produktionslinjer skapar en stor efterfrågan på verktygsmaskiner. Men, konstaterar Lennart Uhlmann, vd för Sveriges Verktygsmaskinaffärers Förening (SVMF), de flesta maskinerna importeras. Rekordhöga metallpriser har också satt fart på gruvbolagen som under 2005 uppges vilja öka sina investeringar med över 40 procent. Stålföretaget SSAB funderar på omfattande kapacitetsutbyggnad i Oxelösund.
Efter två tuffa år har även it-industrin börjat vädra morgonluft:
– Vi har en gynnsam marknadsutveckling. Företagens it-budgetar kommer att öka med 4 till 5 procent under 2005. Av det kanaliseras närmare hälften till direkta it-inköp, säger Hans Werner, ansvarig för it-barometern på analysföretaget Exidos. Störst tillväxt förväntas för investeringar inom infrastruktur (servrar) samtidigt som uppgången för affärssystemen låter väntar på sig. It-konsulter lär dock kunna räkna med bättre tider.
Det handlar som sagt om förväntade investeringar. En titt på konsultvärlden kan emellertid hjälpa till att höja prognosvärdet. Konsulternas insatser ligger nämligen ofta före i tiden, innan själva investeringen ska genomföras. Så pekar exempelvis den höga beläggningen för byggkonsulterna på en kommande uppgång för bostads- och infrastrukturbyggande under 2005. Mer oroväckande är den oväntat svagare orderutvecklingen för industrikonsulterna som noterades under hösten. Ett hack i kurvan eller början på slutet för industrins investeringar?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.