Investeraren
Investerarprofil: Framgångsrika lämnar Norge – blir som en emerging market
Sedan januari 2021 är Vegard Søraunet en av sex förvaltare i det norska investmentbolaget Aeternum, som ska förvalta nästa generations familjepengar. Idag finns 20–30 norska och svenska familjer i ägarlistan. I ägarlistan finns bland annat Erik Paulsson-ägda Backahill, familjen Bergendahls och AQ Groups storägare Claes Mellgren. Men största ägare med drygt 70% av pengarna är den norska redarmiljardären John Fredriksens döttrar Kathrine och Cecile.
Duon är initiativtagare till bolaget, tillsammans med Vegard Søraunet, då de ville diversifiera sin förmögenhet till flera geografier och andra sektorer än shipping och offshore.
”Tanken är att investera i fina bolag som är på en lönsam tillväxtresa där vi som aktiva ägare kan vara med och stötta. Aeternum betyder evighet på latin, vilket syftar till vår investeringshorisont”, säger Søraunet till Affärsvärlden.
Idag uppgår det förvaltade kapitalet till drygt 7 miljarder kronor. Portföljen består av 23 bolag där en tredjedel består av noterade bolag, en tredjedel strategiska innehav (över 10% ägande där Aeternum driver en mer aktiv ägaragenda) och så en tredjedel onoterade bolag.
”Vi lockas alltmer av den onoterade sektorn. Vi var väldigt försiktiga när vi startade Aeternum, då bolagen var betydligt högre värderade. Det var egentligen först under 2022 vi började bygga vår onoterade portfölj. Det har varit lättare att hitta bolag med rimliga värderingar på senaste tiden.”
STARK START
Aeternum grundades i januari 2021 och fick en flygande start. Avkastningen 2021 landade på 67%. 2022 blev desto sämre, avkastningen landade på -36%. Totalt ligger avkastningen sedan start på 6–7% inkluderat utvecklingen i januari i år.
Varför har det svängt så mycket?
”Bra fråga! Vi köper ju stabila kvalitetsbolag som tjänar pengar, men det var en väldig stark börs 2021, och sedan en desto svagare 2022. Vi har via den sämre börsen fått lägre multiplar på våra innehav, cirka 27% i snitt sedan vi har investerat. Men bolagen har vuxit sina vinster med över 50% i snitt. Idag framstår Aeternums portfölj som attraktivt värderad på ca 11x Ebit. Vi har gått bättre än Carnegies småbolagsindex som är ned 10% sedan sedan januari 2021 och även bättre än investmentbolag som exempelvis Creades och Bure.”
Om vi går in på bolagen i fonden. Ni är största ägare i detaljhandelsleverantören ITAB, med nästan 25% av bolaget. Hur blev det så?
”ITAB tillhör vår strategiska del av portföljen och var även fondens första investering. Vi kom in i ett bra läge via en riktad emission i början av 2021.”
ITAB tillverkar alltså inredning och lösningar för fysiska butiker. Låter som en bransch med mycket motvind. Vad ser ni i bolaget?
”När vi kom in i bolaget hade de fullt upp med att städa efter många år med förvärv och att gå från en hårdvaruleverantör till ett mer tjänst- och lösningsfokuserat erbjudande, en transformation som blev klar 2022 med bättre lönsamhet. Nästa steg är förvärv. ITAB har starka marknadspositioner i Europa och vi tror att de kan vara med och driva konsolideringen av sektorn framöver.”
Hur mycket pengar har bolaget att köpa för då?
”Skuldsättningen har kommit ned till bra nivåer och de kan nog göra betydande förvärv framöver inom teknologi och service.”
Räds ni inte butiksdöd och mer näthandel?
”Vi är väl medvetna om den förändringen, men de butiker som är kvar måste investera för att skapa upplevelser i butiken. Det är där ITAB spelar en viktig roll. Bolaget ligger långt fram i sina tekniklösningar som skärmar och självscanningslösningar. Det har vi i Norden börjat bli vana vid vid det här laget, men i övriga Europa har de inte kommit lika långt.”
NY STORÄGARE I SKISTAR
Aeternum har under 2022 fortsatt göra stora investeringar. Bolagets intåg i Skistar i höstas blev uppmärksammat. Bolaget köpte Erik Paulssons post på 15,3 miljoner aktierna motsvarande 19,8% av kapitalet, för en total köpeskilling på drygt 2,4 miljarder kronor. Kvar som storägare finns Ekhaga Utveckling, som ägs av Eriks bror Mats och hans son Fredrik.
Det är ingen hemlighet att de två bröderna Paulsson inte var ense om framtiden för Skistar då Erik Paulsson ville expandera till Alperna. Har Aeternum och kvarvarande storägare enats om en agenda?
”Ja, absolut. Mats och Fredrik och vi är helt eniga om att Skistars fokus ska vara Norden och ser förvärvsmöjligheter i Finland och Norge för att bli en ännu starkare skandinavisk spelare. Men redan nu är det ett fantastiskt bolag med fantastiska marknadspositioner i Sverige och Norge. Det kommer folk från Alperna på studieresa för att se hur vi får till en så bra ekonomi i Skistar.”
Vad är knepet då?
”Det är ju att Skistar äger hela ekosystemet. De äger inte bara liftsystemet, utan också hotellen, stugorna, restaurangerna, klädbutikerna. De har till och med ett eget klädvarumärke. Skistar är som en innovationshub där det kommer nya affärsidéer varje år, drivet av de anställda.”
Skistar borde ju vara ett ganska konjunkturkänsligt bolag. Har ni sett några sådana tendenser?
”Nej, faktiskt inte. Alla är livrädda för att konsumenten har mindre pengar, men det är ingen recession i fjällvärlden! Jul, nyår och sportlov är fullbokade såhär långt. Det enda som har ändrats är att bokningarna har försenats något än tidigare.”
STORSKOGEN EN PLUMP I PROTOKOLLET
Så över till portföljsänket, nämligen Storskogen. Ni är back drygt 60% trots att ni kom in i en pre-IPO. Vad ser du i detta bolag?
”Nu är det ju väldigt attraktivt värderat. Aktien är nästan unisont hatad i Stockholm, men vi gillar att gå emot etablerade sanningar. Vi tror att Storskogens ledning genom hårt jobb kan förbättra sina förvärvade bolag på flera sätt och på så sätt få utväxling.”
Ni har flera onoterade bolag i fonden, bland annat Lime Green Digital där ni är största ägare. Vad gör det bolaget?
”De tillhandahåller ERP-system till trafikskolor och har utvecklat en app där man kan lära sig körkortsteorin på ett mycket mer inspirerande sätt än gamla böcker. Nu har även svenska Trafikverket fått upp ögonen för denna produkt. De omsätter 120 och tjänar 80 miljoner kronor om året. Vi ser en väldigt stor potential i detta bolag inom nya geografier och flera vertikaler.”
Ni har även onoterade jättar som Anticimex och Visma i portföljen. Hur mycket äger ni där?
”Vi har investerat 500 miljoner kronor i Anticimex och 750 miljoner kronor i Visma. Så det är stora investeringar men vi äger endast 1,2 respektive 0,6% av Anticimex respektive Visma. Det är två riktiga kvalitetsbolag som båda är på stora internationella resor.”
“NORGE SOM EN EMERGING MARKET”
Den senaste tiden har det rapporterats mycket om miljardärsflykt i Norge på grund av den höga förmögenhetsskatten. Är detta något som du som norrman märker av?
”Ja, inte minst i näringslivet. Vi till skillnad från Sverige har vi förmögenhetsskatt, vilket har lett till att många framgångsrika människor som tar sina förmögenheter och dyrbara kompetens och flyttar utomlands, exempelvis till Schweiz. Det gör att det långsiktiga ägandet som vi behöver i Norge försvåras.”
Apropå norska skatter. Under hösten har bland annat laxskatten höjts, vilket sänkte norska laxaktier rejält.
”När dessa plötsliga höjningar sker höjs marknadens riskpremie och Norge blir nästan lite som en emerging market. Det skapar en osäkerhet och svår situation för folk som vill bygga bolag eller göra affärer i landet. Vi har endast två noterade norska investeringar, majoriteten av vår portfölj finns utanför Norge.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.