Investerarna mer positiva till Europa

Inställningen till europeiska aktier har förbättrats under den senaste månaden efter att ECB presenterat ett nytt batteri av åtgärder.

Enligt de globala investerarna är fler åtgärder från ECB att vänta, framgår det av Bank of America Merrill Lynchs månatliga enkät bland fondförvaltare.

Netto 18 procent av de svarande är nu överviktade europeiska aktier, upp från netto 13 procent för en månad sedan. Europa är också den region som flest investerare vill övervikta under de kommande tolv månaderna, med netto 11 procent som vill övervikta. Förra månaden ville netto 4 procent undervikta Europa.

Självständighetsomröstningen har dock gjort Storbritannien till en region non grata bland investerarna. Netto 16 procent av de svarande är underviktade brittiska aktier och landet är den region som flest vill undervikta de kommande månaderna, med 14 procent.

Den positiva inställningen till Europa stammar i huvudsak från det batteri av åtgärder som ECB meddelade vid sist senaste möte och netto 42 procent tror nu att centralbanken tar nästa steg och börjar med fullskaliga kvantitativa lättnader. Förra månaden var det netto 32 procent. De som inte tror att det blir några kvantitativa lättnader har sjunkit till netto 19 procent, från netto 31 procent förra månaden.

Samtidigt har förväntningarna på att Federal Reserve ska höja räntan under det andra kvartalet nästa år ökat, vilket gör att rekordhöga netto 86 procent tror att dollarn kommer att stärkas mot euron. Netto 48 procent tror att Feds första höjning kommer under det andra kvartalet, upp från netto 38 procent förra månaden.

Kassaallokeringen har sjunkit till 4,6 procent, samma nivå som i juli, från den höga nivån på 5,1 procent i augusti. Netto 22 procent uppger fortfarande att de är överviktade kassa, ned från netto 24 procent förra månaden.

Allokeringen till aktier har ökat något. Netto 47 procent är överviktade aktier, upp från 44 procent i augusti, medan netto 60 procent är underviktade obligationer, ned från netto 62 procent förra månaden. Några stora rörelser mellan sektorer sågs inte.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group