László Szombatfalvy
Investerarlegendaren László Szombatfalvy död
En av landets mest hyllade investerare har gått ur tiden. Med egensnickrade modeller skapade László Szombatfalvy både en stor förmögenhet och vidsträckt respekt från stora delar av finanssverige. Hans gärningar och tankar har inspirerat många efterföljare, och inte minst satt avtryck i Affärsvärlden.
Szombatfalvy föddes 1927 i Ungern men flydde till Sverige i samband med revolten i Ungern 1956. I Sverige och Stockholm fick Szombatfalvy jobb på svenska Shell, men utvecklade parallellt med det ett intresse för aktier.
”Jag satt och läste börslistorna och började fundera på varför bolagen värderades som de gjorde”, sa László Szombatfalvy i intervjun med Afv i april, 2021.
SKULLE BLI JURIST, BLEV TROLLKARL
Efter sin studentexamen i Budapest 1945 inledde László Szombatfalvy juridikstudier.
”Men något år innan jag skulle bli klar såg jag ett meddelande om att alla studenter måste läsa 20 böcker i marxism-leninism för att få examen. Juristyrket hade blivit politiserat. Då vände jag på klacken”, sa László Szombatfalvyi en intervju med Afv under 2021.
Han hade då trolleri som hobby och valde istället att börja på statliga artistakademins trollerilinje.
”I början av 50-talet försörjde jag mig som trollkarl i Ungern. Jag uppträdde på varietéer, cirkusar och företagsevent. Men eftersom jag var en ‘talande’ trollkarl var det svårt när jag kom till Sverige 1956, jag kunde varken svenska eller engelska och var ‘dövstum’. Det tog ett tag innan jag kunde uppträda igen”.
Vägran att fördjupa sig i marxism-leninismen kommenterar han med att den kommunistiska regimen i Ungern efter kriget ”inte föll honom i smaken”. Ett understatement kan man förmoda. Vid krigsslutet försvann hans sex år äldre bror i ett ryskt arbetsläger.
”Vi fick ett brev där han skrev, ‘ryssarna har tagit mig’. Sedan hörde vi aldrig mer av honom”.
Det var med ett lån på 6000 kronor som Szombatfalvy började investera i aktier. Bara ett par år senare, 1971, bestämde han sig för att säga upp sig från sitt jobb på Shell och arbeta heltid med investeringar. När han fyllde 60 år – år 1987 – hade det ursprungliga lånet på 6000 kronor vuxit till en förmögenhet på 250 miljoner.
Det var även då han beslöt sig för att sluta arbeta med investeringar på heltid. Den årliga snittavkastningen hade då legat långt över 30% per år.
Szombatfalvys strategi bestod av att hitta undervärderade bolag med låg risk, och att bara ha ett fåtal sådana bolag i portföljen åt gången. Som mest ägde han i fem-sex aktier samtidigt. Szombatfalvy letade aktier via sin egenutvecklade modell som fokuserade på att försöka bedöma bolags kapacitet att höja utdelningar i framtiden.
”Ett bra företag är inte detsamma som en bra aktie. I princip köper jag inget som inte borde vara värt minst dubbelt så mycket”, förklarade László Szombatfalvy för Afv i intervjun förra året.
László Szombatfalvys investeringstankar spred sig genom finanssverige. Bland annat genom sin bisyssla som “utom-redaktionell medarbetare” på Affärsvärlden, och genom sitt delägande av Alfred Bergs Fondkommission. Tidigare kollegan Patrik Brummer är en som hyllat Szombatfalvy.
”Han fick mig att se ljuset”, har Brummer tidigare sagt till SvD.
JOBBADE FÖR EN BÄTTRE VÄRLD
Efter den svenska finanskrisen 1990–91 gjorde Szombatfalvy comeback på börsen. 2001 placerade en stor del av sin förmögenhet i fastighetsbolaget Castellum. En post som var värd cirka 1 miljard kronor då han och hans fru gjorde en bodelning inom äktenskapet.
Merparten av Szombatfalvys kvarvarande del använde han till att grunda stiftelsen Global Challenges Foundation, som arbetar med att kartlägga och förebygga globala katastrofrisker. Han var stiftelsens ordförande och arbetade dagligen aktivt för stiftelsen fram till sin död. Idag förvaltar de ett kapital på cirka 900 miljoner kronor.
I boken “Vår tids största utmaningar” analyserar Szombatfalvy allvarliga hot som mänskligheten står inför, däribland miljökrisen, fattigdom och det politiska våldet.
“Det är med stor sorg som vi har mottagit beskedet att vår vän, mentor och Global Challenges ordförande har gått bort. Han lämnar ett stort tomrum efter sig och våra tankar går nu först och främst till hans familj. László slutade aldrig brinna för arbetet med att förebygga globala katastrofrisker som kan hota mänskligheten samt för att skapa starkare världssamfund som på ett effektivare och mer rättvist sätt kan hantera dessa risker”, säger Jan Andersson, vice ordförande på Global Challenges Foundation och fortsätter:
”Det är med stor ödmjukhet stiftelsen Global Challenges Foundation fortsätter detta arbete i László Szombatfalvys anda”.
László Szombatfalvy blev 94 år.
“AFFÄRSVÄRLDEN-MODELLEN”
På 1970-talet fick László Szombatfalvy kontakt med Affärsvärlden. Afv-medarbetaren Björn Franzon hade skrivit en artikel om börsbolagens utdelningar. Detta intresserade Szombatfalvy vars egenutvecklade värderingsmodell byggde på att bedöma bolagens utdelningskapacitet. László Szombatfalvy ringde upp Björn Franzon. Det resulterade senare i att László Szombatfalvy bjöds till ett samtal med andra på redaktionen.
I samtalen med redaktionen formulerades senare en modell som fick namnet ”Affärsvärldenmodellen”.
“Affärsvärldenmodellen” fungerar som relativ värdemätare bland aktier”, sa den legendariske investeraren i fjol.
Längst ner i den här artikeln kan du läsa mer om analysmodellen, som beskrivits av Ronald Fagerfjäll.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.