Investera i vinnarteknik
De kommande tre fyra åren ser ut att bli genombrottsperioden för de högteknologiska dundergrunkor som teknikfreaks, framtidsnostalgiker och IT-investerare haft våta drömmar om i mer än ett decennium. Är det inte fantastiskt? Äntligen, liksom. Som vi har väntat!
Datorernas processorkraft, minneskapacitet och bildhanteringsförmåga har vuxit snöbollsmässigt. Mobiltelefonerna har nu penetrerat de mest konservativa mentala fortifikationerna. Digitala fickalmanackor med häpnadsväckande prestanda har börjat spridas i folklagren. Och glöm inte mjukvaran! Nuförtiden finns det till och med program som ser till att gästerna i en fullsatt Vinterträdgård på Grand Hotel i Stockholm delas in i lika stora andelar näringslivspersonligheter, Affärsvärldenmedarbetare, lustigkurrar och övriga (samt kombinationer av ovanstående kategorier) – per bord. Så var det i alla fall när Affärsvärldens 100-årsjubileum firades i förra veckan. Inte illa.
Följden av detta?
Ingen borde egentligen vara förvånad över att allting syftar till att öka medelklasslaveriet.
Det är inte längre möjligt att undkomma arbetet. Du har datorn med dig. Den innehåller alla arbetsverktyg som rimligen kan behövas och tiofalt mer som du inte känner till. Du har möjlighet att vara ständigt uppkopplad. Vi kan se var du och din mobiltelefon är i den fysiska världen. Vi kan ta oss in i datorn och se var du varit i cyberdimensionen. Ett snabbt snack med ditt kylskåp och vi kan räkna ut när du behöver köpa mjölk nästa gång. Och allt detta innan vi ens börjat snacka genteknik och korskopplingar mellan internet och människans nervsystem.
Varför underkastar du dig allt detta? Därför att du kan följa värdeutveckligen på dina personaloptioner i realtid, dygnet runt, förstås. Det som amerikanerna kallar för “sitting in my box, checking my stocks”-syndromet finns även i Sverige. För något år sedan höll Affärsvärldens internetserverpark på att duka under på grund av att så där hälften av de anställda vid ett svenskt storföretag samtidigt, hela tiden, kontrollerade bolagets aktiekurs.
Miljarders miljard-frågorna är förstås: Vilken av alla dessa tekniker blir vinnaren? Och vilka företag tjänar sedan mest pengar på den? På vilken forkortning ska vi satsa pengarna som ska garanterar oss ett liv i lyx på ättestupans rand? (AMF, PPM, ATG..?)Valör slår, som så många gånger förut, ett slag för tvärtomtekniken.
Tänk dig en teknik som syftar till att ge människorna privata, harmoniska rum i tillvaron utan brus, aktienoteringar, delade arbetsdokument över nätet och kaffe-latte strömmande ur modemen.
Tänk dig en teknik som gör att du om fem år garanterat kan röra dig helt fritt i Stockholms innerstad utan att få hjärnan mikrad av eterns alla radiovågor. Att slippa få reklambudskap i telefondatorteveradiokalendern så fort du passerar ett företag som är medlem av just din operatörs business-to-kund-nätverk. Eller nyheter hela tiden.
Lugn & Ro-styrelsen planerar att snarast, (helst i snabbare takt än 3G-rallarna) bygga ett landsomfattande nät av antimaster, integritetsbevarande störsändare, som sprider lugn över nationen. Som entreprenör har utsetts monopolföretaget Rikets Lugn. Köp aktier i detta företag i proportion till vad lugn betyder för dig.
Av omsorg om ägarna kommer ingen handel i denna aktie att ske. Företagets ekonomiska resultat kommer att anslås på porten till Stockholms stadshus vart tionde år i form av ettdera av dessa två besked: “Gick ihop sej” eller “Gick inte ihop sej, men ta’t lugnt”. Namnen på dem som sitter i bolagsledningen kommer inte att offentliggöras, inte heller storleken på deras eventuella fallskärmar eller vilken kvällslektyr de föredrar.Ska vi säga så?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.