Intrums VD: ”Vi tittar på obligationsförfallen utifrån en styrkeposition”

Krisdrabbade Intrum försöker bemöta kreditgivare och aktieägares oro för förluster i den skuldöversyn som pågår. VD Andrés Rubio försäkrar att likviditetssituationen är under kontroll. Men marknaden förefaller fortsatt skeptisk till att bolagets intressenter ska undvika förluster.
Intrums VD: ”Vi tittar på obligationsförfallen utifrån en styrkeposition” - Intrum ny
Intrums VD Andres Rubio

Ett ytterligare kursschwung neråt för krisdrabbade kredithanteraren Intrum utlöstes för snart två veckor sedan när det framkom att bolaget tagit in externa rådgivare för att hantera sin egen skuldsituation. Aktien föll 26% på risken att en förestående skuldsanering kan stå kreditgivare och aktieägare dyrt.

Nyheten var bara ett ytterligare kurssänke efter bland annat en nedgradering av kreditbetyget till skräpstatus och förlust i en tvist mot Skatteverket. På tre år har bolagets aktie tappat 90%, i grunden drivet av oro för en eskalerande skuldbörda.

Men läget under kontroll, enligt VD

I ett försök att stävja marknadens reaktioner ledde Intrums VD Andrés Rubio under måndagen en extrainsatt telefonkonferens för investerare och media, där huvudbudskapet var att “påminna om bolagets fundamentala styrkor”. Främst pekade den i rollen blott årsgamle VD:n på en kraftigt cashgenererande verksamhet, som löper utan behov av vidare investeringar. Han underströk också Intrums position som marknadsledare i Europa, med en omsättning från servicedelen som ökar 10% per år och “marginaler som går upp signifikant”.

Mest tyngd gav Rubio dock att 86% av Intrums skulder täcks av Estimated Remaining Collection (ERC) – värdet på de kassaflöden som bolagets tillgångar i form av skuldportföljer väntas generera totalt under sin livslängd.

Procentsatsen är beräknad på ett nuvarande bokfört värde i skuldportföljerna på 25 miljarder kronor. För desssa förmodas indrivningen få ut cirka 52 miljarder kronor under en livstid på runt 15 år. Med 18% avdrag för operativa kostnader, landar Intrum på ett netto ERC om 42 miljarder kronor. Det ställs i sista steget mot bolagets skuld på 49 miljarder, vilket ger täckningsgraden 86%.

Ingen likviditets-fara på taket

Andrés Rubio ville också prata om värden man skapat som kommer att höja inkomstnivån bortom 2024. Investeringar han anser att bolaget “inte får kredd för av marknaderna”: värdepapperisering, tech-investeringar och joint ventures som ökar framtida kassaflöde med 10 miljarder kronor.

Men den långa sikten är inte investerarnas fokus just nu, utan den omedelbara likviditetssituationen. Om den sa Intrums VD:

“Låt mig vara mycket, mycket tydlig. Den mest uppdaterade siffran är att vi kommer att ha 21 miljarder kronor tillgängliga, för 22 miljarders skuldförfall.”

Det skulle innebära att skulderna kan täckas till 93%.

“Vi kommer givetvis inte att använda likviditeten på det sättet och driva ner den till noll. Däremot kan vi titta på obligationsförfallen utifrån en styrkeposition.”

Pilotköp

I en önskan att skicka en förtroendesignal har flera personer i Intrums ledning gjort insiderköp. Bland annat har styrelseordförande Magnus Lindquist shoppat för totalt drygt 20 miljoner kronor. Den 22 mars gjorde han det största köpet via Arlon Capital, till kursen 23.70 kronor. I skrivande stund står aktien i 25,40 kr.

Störste ägare i Intrum är Nordic Capital, som hade nära 50% av bolaget fram till 2021 då man sålde ner till 32%. AMF Pension & Fonder, med 7,5% av kapitalet är den enda andra agäre som når över 3%.

Marknadens muller

Att döma av den senaste tidens aktiekursutveckling har investerarna inte dragit samma slutsatser av Rubios siffror, som redan varit kända.

Tvärt om tolkades anlitandet av rådgivare av flera som en panikåtgärd från Intrums sida.

“Det var det inte, utan ett proaktivt steg som inleddes långt tidigare och redan hade diskuterats med viktiga obligationshållare”, sa Rubio i samtalet med investerare.

Att kreditgivare i sin tur anlitat rådgivare har tagits som ett tecken på att de “vässar vapnen”. Men det avfärdar Rubio:

“Det är helt normalt att de gör det. Vi har hundratals obligationsägare som inte kan förhandla separat utan som aggregerar sina perspektiv och för en dialog med oss. Det förlänger inte processen utan skyndar på den”, sa han.

“Inte blanda in eget kapital i det här skedet”

Den mest brännande frågan är vilka åtgärder som kan bli aktuella i förhandlingarna med kreditgivare och aktieägare.

Till svar ger Rubio att “allt är på bordet” men att “det inte är vårt antagande att blanda in eget kapital i det här skedet”.

Marknaden förefaller dock skeptisk till om Intrum kommer att lyckas hålla fast vid den intentionen. Före telfonkonferensen hade aktiekursen återhämtat sig något från förra veckans brutala nedgång. Men Rubios försäkringar lyckades inte skifta sentimenten till en prisnivå som tyder på en lägre misstro.

Historiskt har Intrums affär vilat på en modell av 100% skuldsättning, enligt Rubio, vilket krävt konstant tillgång till kapitalmarknaderna. För en lägre riskexponering befinner man sig nu i en övergång till vad han kallar “capital light”.

“Vi skulle kunna betala av 20 miljarder i skulder nästa år, så jag ser allt detta som en tidsfråga snarare än ett fundamentalt problem” säger han.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Santander