Intrums VD: Åkt berg- och dalbana – nu är vi på rätt spår

Andrés Rubios första två år som Intrum-VD "har varit en berg- och dalbana". Nu anser han att bolaget är på rätt spår igen, men aktieägarna bör inte räkna med någon utdelning förrän tidigast 2027. "Det kommer fortfarande att ta två eller tre år tills vi är där vi vill vara", säger Rubio till Affärsvärlden.
Intrums VD: Åkt berg- och dalbana – nu är vi på rätt spår - Andrés Rubio
Intrum pressas av högre räntor och måste därför bli mycket mer effektiva, säger VD Andrés Rubio.

Kredithanteringsbolaget Intrums resultat och intäkter minskade under det säsongsmässigt svaga tredje kvartalet. Men rapporten överskuggas av kredithanteringsbolagets försök att minska sitt skuldberg genom en “omfattande rekapitalisering”. VD Andrés Rubio uppger för Affärsvärlden att tillräckligt många långivare och obligationsägare nu har gett planen grönt ljus.

Företaget siktar på att före årsskiftet ansöka om en rekonstruktion genom Chapter 11 i i USA, följt av en företagsrekonstruktion i Sverige under första kvartalet 2025.

“Det innebär att vi kommer minska skulden eftersom vi får en skuldnedskrivning. Därefter har vi inte har några förfall förrän 2027. Och med vår kassaflödesprofil förväntar vi oss inte att behöva gå ut på lånemarknaden förrän 2028. Så detta köper oss tid – tid att genomföra vår plan”, säger Rubio till Afv.

Rekapitaliseringen innebär att bolaget ska utfärda nya obligationer för 526 miljoner euro. Dessutom skrivs värdet på vissa obligationslån ner med cirka 10% och innehavarna får Intrum-aktier som plåster på såren.

Intrums VD: “Nu måste vi leverera”

Intrum-chefen betonar samtidigt att det inte kommer innebära att bolagets utmaningar är över.

“Det har varit en berg- och dalbana sedan jag tog över för två år sedan, men jag tycker att vi har lagt en bra grund genom att fokusera på serviceaffären och ta in partners som Cerberus så att vi kan växa vår investeringsverksamhet utan att öka vår skuld. Vi har lagt grunden för att leverera. Nu måste vi leverera.”

Bolagets affärsområde Servicing sysslar med kredithantering med fokus på sena betalningar och inkasso. Det andra benet Investing handlar om att förvärva portföljer med nödlidande lån från kreditinstitut och banker.

I det tredje kvartalet köptes portföljer för 150 miljoner euro i partnerskap med riskkapitalbolaget Cerberus, som stod för majoriteten av insatsen. Rubio blir märkbart entusiastisk när han får en fråga om potentialen inom detta område. Han pekar på att ett treårigt samarbetsavtal har tecknats med Cerberus.

“I ett enda kvartal har vi kommit överens om fem affärer för 150 miljoner euro. Det ger oss 10 miljoner i intäkter från investeringsförvaltning och 30 miljoner i intäkter från service. Föreställ dig om vi gör detta två, tre, fyra kvartal – plötsligt ackumuleras det och vi får ett mycket betydande uppsving i våra serviceintäkter.”

Lärt sig av misstagen

Han tillägger att investeringsförvaltningen innebär att Intrum nu får en tredje verksamhetsgren.

“Vi har aldrig tidigare tagit betalt för att investera andras kapital, men nu börjar vi göra det. När investeringsförvaltningen blir större, vilket kommer att ske under 2025, kommer du att se det mycket mer påtagligt.”

Intrum-chefen menar också att företaget har lärt sig av sina tidigare misstag.

“Vi måste vara mer försiktiga med vårt kapital och verkligen dra nytta av externt kapital.”

Bolaget har tidigare meddelat att aktieägarna inte ska räkna med någon utdelning förrän skuldsättningsgraden har kommit ner till målet 3,5 gånger cash Ebitda. I det tredje kvartalet var nivån 4,2x. Rubio bedömer att målet kan nås mot slutet av 2026, vilket skulle innebära att en utdelning kan bli aktuell först 2027.

“Med tanke på vår omstrukturering behöver vi använda allt vårt kassaflöde för att minska skulderna. Men det är också en form av värdeskapande för aktieägarna.”

Sänkta kreditbetyg

Tidigare i veckan sänkte både Fitch och Moody’s sina kreditbetyg för Intrum, i det senare fallet till det näst lägsta betyget på skalan.

“Jag tycker att deras betyg är viktiga, men i den övergångsfas vi befinner oss i är de mindre viktiga. De kommer att bli mer relevanta när vi kommer ut ur omstruktureringen och då har de sagt att de kommer omvärdera oss”, säger Andrés Rubio.

Intrum, Mkr Q3-2024 Konsensus Förändring mot konsensus Q3-2023 Förändring
Nettoomsättning 4 171 4 345 -4,0% 4 378 -4,7%
Justerat ebitda 1 272 1 377 -7,6%
Justerad ebitda-marginal 30,5% 31,5%
Rörelseresultat -127 733 50
Rörelsemarginal 16,9% 1,1%
Justerat rörelseresultat 951 1 042 -8,7% 1 004 -5,3%
Justerad rörelsemarginal 22,8% 24,0% 22,9%
Nettores, hänförligt till moderbolag -1 210 -411
Resultat per aktie, kronor -10,04 -3,41
Justerat resultat per aktie, kronor -3,34 1,84
Kassaflöde från löpande verksamhet 939 1 093

Konsensusdata från bolaget

Läs mer: Intrums resultat sämre än väntat

Läs mer: Intrum lanserar röstförfarande om Chapter 11

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.