Intervju: Teliablankaren David Marcus
David Marcus på amerikanska Marcstone Capital är inte rädd för att såga en aktie, ett bolag eller en VD. Samtidigt drar han sig inte för att höja andra aktier och bolag till skyarna. I förra veckan besökte han Sverige för att träffa börsföretag i den ständiga jakten på heta investeringsobjekt.
Marcstone förvaltar en Europafond på 3 miljarder kronor. Jan Stenbeck tillhör en av investerarna. 15 procent av kapitalet är satsade i svenska börsföretag. Portföljen innehåller bolag som Hexagon, Tornet, Trelleborg och Swedish Match, berättar David Marcus som gärna rabblar procenttalen för aktiernas kursuppgångar i år. Det senaste tillskottet i portföljen är Eniro. Andra bolag på bevakningslistan just nu är Skanska och Observer. Han beskriver själv bolagen i portföljen som ”tråkiga”, attraktionen ligger i nyckeltal som pekar på stadig tillväxt och starka kassaflöden.
”De är ganska tråkiga men de har bra verksamhet, de växer och ledningsgrupperna är bra. Trots det vill många investerare inte titta på de här bolagen eftersom de är tråkiga. Det ger oss en bra möjlighet att köpa till bra priser”, säger David Marcus.
”Ta Swedish Match som exempel. Den handlades till 20-25 kronor under fyra års tid, sedan förstod folk plötsligt att det var ett växande bolag med stadig tillväxt som genererar ett enormt kassaflöde. När de insåg detta så var aktien inte på 25 kronor längre utan på 80 och även där är den väldigt tilltalande.”
David Marcus tillhör gruppen osentimentala investerare som förordar hårda tag om det anses nödvändigt för aktieägarvärdet. Under åren har han gjort sig känd för kritik mot några av svenskt näringslivs mest kända bolag, däribland Investor och Ericsson.
När han gillar ett bolag är det annat ljud i skällan. Trelleborg är ett exempel.
”Återigen, det handlar om ett ganska tråkigt företag. Men vi älskar det. Han (VD Fredrik Arp) kör rörelsen bra, han säljer delar som går dåligt och fokuserar kapitalet till de goda delarna och återköp av aktier.”
Blankning är en del av Marcstones investeringsstrategi. Företeelsen har diskuterats mycket i Sverige den senaste tiden, inte minst sedan Jan Stenbeck hävdat att blankningsaffärer ligger bakom Tele2:s sjunkande börskurs under våren.
”För närvarande är Telia den enda aktien som vi blankar i Sverige. Den har vi legat kort i i över ett och ett halvt år”, säger David Marcus som tror på fortsatt kursnedgång för Telia-aktien.
Den negativa bilden gäller det mesta inom telekomsektorn just nu, inte minst Ericsson som David Marcus tycker är intressant först strax över 10 kronor. Samtidigt drar han sig inte för att rekommendera just Tele2-aktien.
”Om jag ville köpa telekom idag så skulle jag köpa Tele2. Jag gillar hur de är positionerade och sättet de växer på”, säger han.
Hans eventuella mod att göra en telekominvestering prövas dock inte i det här fallet eftersom Marcstone, enligt David Marcus, inte handlar med några aktier i Stenbeck-sfären på grund av Jan Stenbecks investering i fonden.
Kontakterna med Jan Stenbeck beskriver han som sporadiska och samtalen handlar aldrig om några köp- eller säljråd av specifika aktier. Trots att han själv är aktiv blankare säger sig David Marcus ha förståelse för Jan Stenbecks kritik mot de svenska blankningsreglerna.
”Vi vill givetvis dra fördel av om vi anser att något kommer att gå upp eller ner, då vill vi vara med. Men vi vill inte få det att hända, det är något helt annat. Så från den utgångspunkten håller jag med. Om det är fonder som försöker få saker att hända, tvinga saker upp eller ner, då handlar det inte om investeringar utan något annat.”
”Om jag drev ett bolag och fick se min aktie sjunka med 50 procent, då skulle jag vilja veta vad som händer. Och om jag såg att någon påverkade aktiekursen då skulle jag bli väldigt upprörd.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.