Intervju: ”Sony är ännu bättre än sitt rykte”

I början av nästa år kommer de första gemensamma telefonerna från Sony Ericsson. Jan Wäreby, ansvarig för försäljning och marknadsföring för Sony Ericsson Mobile Communications är mycket nöjd med samarbetet hittills. Han utesluter inte att det kan spilla över i ett samarbete även på mobilsystem.

En del läsare associerar den nya logotypen med en grön tvättboll från Ariel. Vad ser du? ”Jag ser integrationen av ett S och ett E, det var också vad som fanns i våra tankar när den formades. Den gröna färgen känns mjuk och lättsam.”

”Men det viktiga är ändå att symbolen rör på sig. Vi ville inte ha något fast och platt utan dynamiskt. Det ska kännas att det händer saker på displayen när konsumenterna loggar på en telefon från Sony Ericsson, symbolen ska röra på sig.”

När ser vi de första gemensamma telefonerna från Sony Ericsson? ”Det kommer att finnas 3G-telefoner i början av nästa år i Japan. Mot slutet av 2002 kommer vi att ha 3G-telefoner i Europa.”

Är du nöjd med samarbetet hittills? ”Absolut, Sony är ännu bättre än sitt rykte. Det talas om att de kan applikationer. I praktiken är det verkligen så.”

Det klagas på att Sonyfolk finns överallt, att det blir en japansk designchef och att chefen i Lund – där mobiltelefonerna föddes – kommer från Sony. “Bilden är onyanserad. Totalt sett blir det fler chefer från Ericsson. I det nya bolaget kommer 2500 anställda från Ericsson och 1000 från Sony. Cheferna är fördelad ungefär i enlighet med det.”

Hur ser du på utvecklingen för Ericsson hittills? ”Jag kan inte annat än vara nöjd. För ett år sedan satte vi upp vårt back-to-proft-program. Vi skulle förbättra designen, och den har verkligen lyft rejält i kundernas ögon. Sedan skulle vi fokusera hårt på mobil internet och vara med i täten av lanseringen av GPRS-telefoner. Nu är vi först med att erbjuda en hel portfölj av telefoner. Och detta har vi klarat av samtidigt som personalen inom Ericsson gått från 18 500 anställda till under 5000.”

”Däremot har ju inte marknaden utvecklats som vi tänkt oss. Vi trodde att försäljningen skulle ta fart, men det har den ju inte gjort. Det stora GPRS-genombrottet kommer först under 2002”.

Med tanke på framgångarna på GPRS-telefonerna. Borde inte Ericsson haft is i magen och fortsatt på egen hand istället för att sälja hälften till Sony? ”Det kan man alltid säga. Men JV:et med Sony gör vi inte för att lösa ett kortsiktigt problem utan för att vara störst på 3G-terminaler om 5 år”.

Men priset blev ju högt, halva telefonbolaget. Kunde ni inte nöjt er med ett samarbete kring spel och innehåll? ”Det är lätt att säga så. Men jag har sett så många samarbeten som det aldrig blivit något med. Nu är båda företagen involverade med sin kärnkompetens och det bäddar för en vilja att lyckas. Det är samarbete på riktigt.”

Tror du att samarbetet i ett jointventure kan spilla över i en allians mellan Sony och Ericsson även på mobilsystemen? ”Visst finns det kopplingar där systemsidan har glädje av att jobba nära Sonys kunnande inom media och spel. Det gäller exempelvis hur mobilsystemen ska hantera licensiering av musik och video.”

Du har lovat att Sony Ericsson kommer att gå med vinst från dag ett. Håller det? ”Absolut, åtminstone under det första hela verksamhetsåret under 2002. Hur det ser ut under det sista kvartalet vet jag inte eftersom det blir lite speciellt.”

Hur ser mobilmarknaden ut just nu? ”Självklart är det inte lysande när prognosen är att försäljningen i år bara blir i nivå med förra året, kring 400-440 miljoner telefoner. Men det känns som om prispressen i Europa börjar avta och situationen blir mer stabil. Med de nya GPRS-telefonerna räknar vi med en väsentligt bättre prisbild. På den amerikanska marknaden har det egentligen sett bra ut hela tiden. Vi fortsätter att ta marknadsandelar på TDMA och har släppt vår första telefon för CDMA-näten, T60.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight