Intervju: Ericssons tekniske direktör Jan Uddenfeldt
Att marknaden för GPRS-telefoner försenas är inte enbart en nackdel – det stärker Ericsson/Sony jämfört med Nokia när operatörerna ska beställa sina 3G-telefoner.
”Visst hade vi på Ericsson räknat med att marknaden för GPRS-telefoner skulle ha tagit fart för ett halvår sedan. Nu är vi snart inne i det fjärde kvartalet och vi har fortfarande inte sett Nokias telefoner. Det här kommer inte operatörerna att acceptera en gång till”, säger Jan Uddelfeldt.
Vaddå inte acceptera? Det var väl samma väntan när exempelvis GSM 1800-bandet drogs igång? Då fick Telia vänta i ett halvt år på utlovade telefoner från Ericsson.
”Det är hårdare konkurrens nu och den kommer att hårdna ytterligare när 3G drar igång. Då vet operatörerna att de inte kan lita på att Nokia levererar på utsatt tid. Det öppnar exempelvis för Ericsson och Sony.”
Ekonomi24 träffade Jan Uddenfelt under Ericssons kapitalmarknadsdag i London i går tisdag. Uppgiften att Ericsson reviderar ner tillväxtutsikterna för 2002 till mellan 0 och 5 procent har precis kablats ut till aktiemarknaden och Ericsson-aktien rasar.
VD Kurt Hellström förutskickar att mobilsystem för 3G kommer att stå för 10 procent av faktureringen under 2002. Även det känns som en nedrevidering jämfört med tidigare. Jag har sett aktieanalyser som utgår från att 3G kommer att stå för 20 procent av Ericssons försäljning nästa år och 40 procent 2003.
”Då har de inte satt sig in i hur UMTS-näten fungerar rent tekniskt. Sverige är det enda landet där näten i sin helhet ska vara fullt utbyggda 2003, men det är ett politiskt beslut. Tekniskt behöver inte 3G-näten byggas ut allt på en gång. För en operatör som redan har ett GSM-nät så kan en utbyggnad ske successivt i en takt som är ekonomiskt försvarbar. Det kan exempelvis räcka med att ha 25 procent av nätet utbyggt till slutet av 2003”.
”Till det kommer möjligheten att dela nätinvesteringen med varandra, så kallad network sharing. Det finns redan i Sverige genom Telia och Tele2 och jag räknar med att det kommer blir fler delade nät i Europa senare.”
Det verkar riktigt pessimistiskt.
”Absolut inte. Det viktiga är att förstå att utbyggnaden kommer men kanske först 2004-2005. Det tog åtta år för GSM att bli en marknad. Plötsligt trodde alla att det skulle ta ett eller två år för UMTS. Men det är klart att det inte var möjligt”.
Skepsisen verkar än mer gälla telefonerna. Investmentbanken Morgan Stanley pekar på svårigheten att bygga komplexa telefoner som både klarar av UMTS och GSM (så kallat dual mode), rörliga bilder och färg. Batteriet blir lidande.
”Det är inget problem att bygga dual mode och den svaga batteritiden löser du genom att färgskärmen släcks ner när telefonen inte används. Andra halvåret 2002 finns det 3G-telefoner i handeln i Europa.”
Men osäkerheten rör hur dyra de blir, och vi har fortfarande inte sett några. ”Jag håller helt enkelt inte med om bilden att 3G-telefonerna blir för dåliga för att kunderna ska vilja ha dem. 3G händer redan i Japan med NTT Docomo och J Phone drar igång sitt nät under första halvåret 2002. Kritiken är en konstig partsinlaga från intressen som vill underminera den här utvecklingen.”
Det är hårda ord. Vilka intressen talar du om? ”Amerikanska Qualcomm är ett exempel. Dom har sagt att 3G-telefoner inte blir verklighet förrän 2003. Men Qualcomm propagerar för en annan 3G-teknik, CDMA 2000, och den är inte helt färdigutvecklad ännu. Qualcomm är bara rädd för att komma på efterkälken”, säger Jan Uddenfelt.
”Men Qualcomms påståenden är inte mer trovärdiga än budskapet från Motorola i mitten av 1990-talet. Motorola hade 40 procents marknadsandel på mobiltelefoner men vägrade tro på GSM. Idag har Motorola 15.”
”Däremot är det korrekt att det inte blir de europeiska operatörerna som kommer att driva på utvecklingen. 3G kommer att ha japanska I-Mode som utgångspunkt. Det blir I-Mode, inte GPRS, som blir garant för 3G. För 3G spelar det ingen roll om GPRS misslyckas.”
Ericsson ska spara men forskningen har inte nått målet. Tar det emot för mycket? ”Problemet är att vi har en del program som löper inom 3G, CDMA 2000 och GSM, där gamla basstationer utvecklas vidare. Vi kan inte bara överge gamla kunder, inte heller säga nej till affärer där vi ser att de kommer att ge oss bra försäljning framöver. Men forskningskostnaderna blir trots allt lägre under andra halvåret i år än det första.”
Vad är 4 G? ”Det vet vi inte, det är hela poängen. När vi 1990 började forska kring 3G hade vi knappt hört talas om internet. Men vi såg att det skulle komma ett behov av högre bandbredd. 4G kanske är glasögon för att se på film eller hjälp med att hitta till en ny plats. 4G kommer först efter 2010.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.