Internetkonsulten som växer så det knakar

Medan de svenska internetkonsulterna ägnar dagarna åt att skära ner växer holländska Lost Boys för fullt. I veckan köptes tyska Metadesign med 170 anställda. Det betyder att Lost Boys snart är lika stort som Framfab. En nyckel till framgång är att bolaget har hållt sig borta från börsen tror delägaren Bas Verhart. ”Den exponering du har som noterat bolag komplicerar bara saker i nuläget”, säger han.

Det var längesedan de svenska internetkonsulterna basunerade ut storslagna visioner och löften om världsherravälde. Samtliga spelare med hypertillväxt har sprungit in i väggen och tvingas nu till förödmjukande reträtter.

Men den som tror att branschen har tömts på personer i Birgersson- och Holstein-klass har fel. På holländska internetkonsulten Lost Boys är expansionsmålet fortfarande mycket tydligt uttalat och bolagsköp står högt på agendan. Efter den senaste affären har koncernen 700 anställda i fyra länder i Europa samt USA.

Målet är att på sikt bli störst i Europa. Trots att samma ambitioner har fällt många konkurrenter tycker inte Bas Verhart, delägare och en av personerna i bolagets ledningsgrupp, att målet är orealistiskt.

”De kanske gjorde det för snabbt. Jag tror att det är bra att ha ett sådant mål, vi är inte nummer ett idag och vi vet inte om vi kan bli det i år, men vår vision är att vi vill vara den mest innovativa och kreativa konsulten i hela världen och i det ligger att vi en dag ska bli en stor spelare i Europa.”

Lost Boys grundades redan 1993 i den våg av multimedia-producerande bolag som föregick internetkonsulterna. I koncernen finns fortfarande bolag som inriktar sig på spelutveckling och interaktiv television.

I veckan köpte Lost Boys tyska Metadesign med 170 anställda i Tyskland och USA och bara några dagar tidigare slutfördes köpet av franska Lab Production.

Metadesign sålde redan 1999 sin London-verksamhet till Icon Medialab. Affären blev en nitlott för Icon som drabbades av stora förluster i England under förra året. Detta var ett av skälen bakom vinstvarningarna som senare ledde fram till VD Ulf Dahlstens avgång.

Men Lost Boys räds inte fler förvärv, tvärtom är det köpläge just nu.

”Vi har sagt att vi ska fokusera på Europa. Vi vill också ha flera hemmamarknader. Nu har vi en andra hemmamarknad i Tyskland och det vore bra att snart få en tredje marknad och en stark partner som vi kan fortsätta arbeta tillsammans med för att bli nummer ett i Europa. Det finns uppenbara skäl att exempelvis välja ett land i Skandinavien, men också uppenbara skäl att välja ett bolag i England”, säger Bas Verhart.

Konkretare än så är inte planerna men Lost Boys har redan skaffat sig en bild av bolagen på den nordiska marknaden. De ständigt pågående trevarna i branschen under förra året ledde fram till flera kontakter i Sverige.

”Vi tittade på den nordiska regionen förra året och har också pratat med flera bolag där. Jag tror att Norden är en nyckelmarknad på grund av mobil- och bredbandsinfrastrukturen och den stora penetrationen bland befolkningen. Jag förväntar mig definitivt att vi ska gå in på denna marknad. Men jag vet inte i vilken form i nuläget, det kan bli genom att vi startar själva, köper ett bolag eller rent av går samman med någon.”

Lost Boys har som mål att vara lönsamma i Holland och Tyskland i år. Det öppnar möjligheter att satsa pengar på expansionsprojekt som till en början går med förlust. Enligt Bas Verhart har bolaget hittills inte tagit in några externa finansiärer men det kan bli aktuellt under de kommande månaderna.

Att börsnotera bolaget står inte överst på agendan. Bas Verhart ser det tvärtom som en fördel att Lost Boys är privatägt.

”Vi tittade på en notering förra året. Det var då hypen var som störst, men vi bestämde oss för att inte gå till börsen.”

”Den exponering du har som noterat bolag komplicerar bara saker i nuläget. Idag är marknaden så negativ att företagen börjar fokusera innåt trots att de borde fokusera på sina kunder. Eftersom vi är ett privatägt bolag så har vi inga aktieägare eller analytiker som står över oss och bedömer våra mål. Därför kan vi ha kvar vår vision och fortsätta att bygga ett starkt företag.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.