Internetkonsulten som sticker ut hakan
Valtech är en av de få utländska internetkonsulterna som vågat sig in på den svenska marknaden. Sedan 1999 har Valtech köpt de små svenska konsultbolagen Axon IT och Pacer. På kontoren i Uppsala och Stockholm jobbar totalt omkring 150 anställda.
På samma sätt har Valtech växt i andra länder i Europa och Nordamerika. Bolaget finns idag i Tyskland, Frankrike, England, Danmark och USA. Varje lands verksamhet har mellan 100 och 250 anställda. Totalt arbetar knappt 1 000 personer i koncernen.
Sett till dessa siffror och fjolårets omsättning på 772 Mkr har Valtech valt en något lugnare tillväxttakt än flera av konkurrenterna i Sverige och USA. En annan skillnad är att Valtech är lönsamt, ändra ner till sista raden i resultaträkningen.
”Branschen har hittat på så många ursäkter för att visa lönsamhet. De säger att flera kostnadsposter ligger utanför verksamheten och därför inte ska räknas med. Men ingår inte kostnader för förvärv och rekrytering i verksamheten? För oss gäller det att visa lönsamhet på sista raden”, säger Valtechs koncernchef Jean-Yves Hardy.
Valtechs vinstmarginal före skatt var 5,3 procent förra året, det motsvarade en vinst på 42 Mkr. Prognosen är att vinstmarginalen ska öka stadigt under åren som kommer.
Även om Valtech gärna lyfter fram att koncernen går med vinst har bolaget inte gått opåverkat genom stålbadet som drabbat flera av konkurrenterna hårt.
I början på året fick 50 personer lämna sina anställningar när Valtech bantade avdelningarna webbdesign och kommunikation i Europa. Nedskärningarna väntas påverka omsättningen negativt under årets första kvartal och Valtechs ledning har också skruvat ner tillväxtmålen för 2001.
Förra året var den organiska tillväxten 114 procent. I år är prognosen 50 procents tillväxt vilket motsvarar en omsättning på 1,3 miljarder kronor.
Jean-Yves Hardy tror ändå att Valtech kommer att gå bättre än många av konkurrenterna som helt hotas av utslagning.
”Jämfört med stora konsultjättarna ligger vi fortfarande före på många områden. När det gäller konkurrensen med andra mindre konsultbolag handlar det bara om vem som kan leverera. Går man med förlust, har börjat tappa kompetens och varnar för vikande omsättning i år så kan man inte konkurrera framgångsrikt.”
Trots att Valtechs börskurs fallit med 72 procent på ett år från 304 till 85 kronor känner sig Jean-Yves Hardy säker. Målet är att Valtech ska omsätta närmare 10 miljarder kronor och ha 5000 anställda om tre år. Han säger detta trots att många VDar har fått äta upp liknande prognoser under det senaste året.
I kassan finns 240 Mkr och bolagets prognos är att mellan 90 och 135 Mkr ska läggas på tillväxt under året. Företagsköp är aktuella men några jätteaffärer blir det inte tal om.
”Vi får erbjudanden om att köpa andra bolag redan nu. Men vi skulle förstöra så mycket av värdet för aktieägarna genom att göra en stor affär. Ska två bolag gå samman måste det ske på lika villkor och den vi går samman med måste vara lönsam och växande. Sådana bolag är det svårt att hitta idag, inte minst i Sverige.”
Jean-Yves Hardy träffade flera analytiker när han besökte Stockholm på tisdagen. En fråga som ständigt återkommer är om internetbranschen har nått botten. Jean-Yves Hardy tror på en vändning även om vinstvarningarnas tid inte är över än.
”Det är klart att alla lider av börsutvecklingen. Men detta är något kortsiktigt. När vi har nått botten kommer investerarna att plocka upp de bolag som är bra och som har klarat sig.”
”Det finns också en sammanblandning mellan teknikbolag och konsultbolag. Dell, Oracle och Microsoft kommer inte att kunna sälja lika många produkter som förr. Marknaden är mättad på många områden. Den här pressen har slagit även mot konsultsektorn, men behovet av nya tjänster kommer att fortsätta öka på grund av den globala IT-plattform som vi redan har idag”, säger Jean-Yves Hardy.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.