Interna dokument såldespå konkursauktion
Media har tidigare uppmärksammat de anmärkningsvärda förhållanden som rådde vid Icon Medialabs konkursauktion i augusti tidigare i år.
Besökare i de gamla kontorslokalerna hade fri tillgång till en rad känsliga dokument om företaget och de anställda eftersom konkursförvaltaren och auktionsföretaget inte hade brytt sig om att städa.
På tisdagen såldes kontors- och IT-utrustning från det konkursdrabbade konsultbolaget Noblestar ut på en auktion i bolagets lokaler bara några kvarter från Icons kontor vid Sergels torg i centrala Stockholm.
Namnkunnig styrelse
Även den här gången hade det slarvats med att plocka undan känsliga bolagshandlingar. Konsekvensen blev att det vid minst ett auktionsutrop följde med en ansenlig mängd interna dokument på köpet.
Noblestar hette fram till december 2000 Roaming Factory och spåddes en lysande framtid med kunder inom bland annat mobilbranschen. I styrelsen satt en rad namnkunniga IT-personer som entreprenören Christer Sturmark och Ann-Marie Nilsson på IT-företagen.
Färden utför började när amerikanska Noblestar lade ett bud på hela bolaget för två år sedan. Konkursen var ett faktum i början av november. Tidigare i år hade också ett dotterbolag i Umeå försatts i konkurs.
Känsliga handlingar
De uppgifter som Affärsvärlden tagit del av visar att ett par kilo bolagsdokument från de senaste åren följde med utrop vid konkursauktionen. Det rör sig bland annat om bokföringsmaterial, resultat av kontrollbalansräkning i dotterbolag, lämnade offerter och kundavtal.
Handlingarna är känsliga, bland annat klassificeras fler stora börsnoterade svenska bolag som “sena betalare” enligt dokumenten. Det framgår också att Noblestar skrivit flera sekretessavtal med kunder, bland annat med ett välkänt företag inom den svenska försvarsindustrin.
Även känsliga personaldokument lämnades ut vid auktionen i form av lönelistor, kontoförteckningar och information om optionsprogram.
“Ska inte finnas med”
Ansvariga för auktionen var konkursförvaltaren Mats Hilmersson på Wistrands advokatbyrå samt auktionsföretaget Abtrax som genomfört en rad konkursauktioner i IT-branschen det senaste året.
-Detta ska definitivt inte finnas med. Det ska vara utstädat både från hårddiskar och möbler, säger Mats Hilmersson som själv inte närvarade vid auktionen.
Enligt Mats Hilmersson är bokföringshandlingar i de flesta fall öppna för utomstående efter en konkurs. Hanteringen ska dock skötas av konkursförvaltaren. Dokument som rör anställdas förhållanden och avtal med kunder har däremot ett högre sekretessvärde.
Konkursboet har anlitat ett speciellt bolag för att sköta överlämningen av inventarierna till auktionsfirman som ska ha tagit på sig att stå för avidentifieringen.
Företrädare för Abtrax vill inte kommentera det inträffade i Affärsvärlden men meddelar att lokalerna städades innan auktionen. Någon förklaring till hur bolagshandlingarna trots detta lämnades ut vill man inte ge.nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.