Intentias storägare struntar i ägarbeslut

Amerikanska Symphony Technology Groups ägargrepp om Intentia har varit betydligt starkare än vad som tidigare varit känt. De svenska budpliktsreglerna har rundats med hjälp av dolda avtal mellan huvudägarna. Ett tidigare beslut att stoppa ett optionsprogram till ledningen rivs nu delvis upp utan att fråga övriga ägare.

Symphony Technology Group, med grundaren Romesh Wadhwani, gick in som huvudägare i affärssystembolaget Intentia i början av 2004. Idag står amerikanska konkurrenten Lawson redo att ta över hela Intentia genom ett bud på samtliga aktier och optioner. Som Affärsvärlden tidigare har rapporterat är Symphony den stora vinnaren på affären, bland annat genom ett stort optionsinnehav i Intentia.

Lawson lämnade nyligen in ett första prospekt som beskriver affären till amerikanska Securities and exchange commission. Ett svenskt prospekt kommer först senare. Dokumentet, som är på flera hundra sidor, avslöjar en hel del ny information, bland annat att Intentia omgående kommer att byta namn till Lawson.

ROMESH WADHWANI

När det gäller ägarsituationen i Intentia visar det sig att de två största ägarna, Symphony och Tennenbaum Capital Partners, tidigare i år ingick ett avtal kring en större post röststarka A-aktier. Bakgrunden är att Intentias grundare Björn Algkvist sålde hela sin post med 2,8 miljoner A-aktier i början på året. Symphony kunde inte köpa hela cornerposten på grund av de svenska budpliktsreglerna men kunde samtidigt inte riskera att aktierna hamnade i okända händer.

Lösningen blev att Tennenbaum köpte merparten av aktierna. Samtidigt ingick Symphony och Tennenbaum ett avtal med innebörden att Symphony kan begära att få köpa drygt 1 miljon av Tennenbaums A-aktier för 20,30 kronor styck inom ett år. I praktiken har alltså Symphony haft ett betydligt större ägarinflytande än vad som tidigare varit känt.

Detta avtal kommer Symphony nu att utnyttja enligt prospektet, men först sedan Lawsons bud är i hamn och de svenska budpliktsreglerna inte längre gäller. Det är tydligt att Symphony har fortsatta planer på stort inflytande i det nya bolaget. Symphony är redan på förhand delägare i Lawson.

Lawsons prospekt innehåller ytterligare ett exempel på Symphonys originella syn på praxis och regler för svenska noterade aktiebolag. I oktober 2004 stoppade en extra bolagsstämma ett generöst optionsprogram till den nya ledning som Symphony rekryterat till Intentia. Björn Algkvist var en av de som röstade nej till förslaget.

BERTRAND SCIARD

Merparten av optionerna skulle ha gått till Intentias nya VD Bertrand Sciard men den röstmajoritet som krävdes fanns alltså inte. Enligt prospektet kommer nu Bertrand Sciard att kompenseras för detta i efterhand.

Enligt en överenskommelse med Intentia kommer han att tilldelas optioner motsvarande 1 miljon aktier i Lawson så fort affären är genomförd.

Dessutom får han 207 000 dollar som kompensation för förlorade optionsvinster när affären är klar. Lika mycket pengar kommer sedan att betalas ut årligen under fyra år. Det handlar om totalt 1 miljon dollar, motsvarande drygt 8 miljoner kronor.

Symphony kommer också att ge Bertrand Sciard 22 595 Lawson-aktier när affären är slutförd. Lika många aktier kommer därefter att delas ut årligen under tre år.

Det nya avtalet med Intentia/Lawson gäller så länge som Bertrand Sciard är kvar som anställd. Planen är att han ska bli operativ chef i Lawson.

Men Bertrand Sciard kan också välja att säga upp sig med riklig ersättning. Han har accepterat sin nya post hos Lawson men kan åberopa ett specialavtal om han vill hoppa av. Efter 12 månaders jobb ger detta avtal ett avgångsvederlag på 814 000 dollar. Efter 18 månader höjs ersättningen till 1,2 miljoner dollar.

Lawson och Intentia har inte offentliggjort någon tidplan för när affären ska vara avslutad. Avtalet kan hävas om inte klartecken har nåtts på alla punkter den 31 januari nästa år.nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.