Intensiva förhandlingar pågår mellan Northvolt och långivarna

Det pågår just nu intensiva förhandlingar mellan svenska batteritillverkaren Northvolts långivare och Northvolt.
Intensiva förhandlingar pågår mellan Northvolt och långivarna - Northvolts VD Peter Carlsson
Northvolts VD Peter Carlsson. Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

Det framgår av dokument som Dagens Nyheter tagit del av.

Enligt dokumenten har långivarna under den senaste månaden haft upprepade telefonkonferenser och omröstningar sinsemellan på grund av att Northvolt begärt ändringar i lånevillkoren.

“Det normala är att villkoren i den här typen av lån utvärderas kvartalsvis. Jag tror att Northvolt håller på att bryta mot något av villkoren och i så fall måste de nå en överenskommelse med konsortiet för att inte hamna på obestånd. Då har de månaden ut på sig”, säger Bo Becker, professor i finansiell ekonomi till DN.

Igår eftermiddag skrev Bloomberg News med hänvisning till källor att Northvolts långivare anlitat investmentbanken PJT Partners för att agera rådgivare i den nuvarande likviditetskrisen.

Även fast det inte pågår några samtal om omstrukturering kommer PJT att arbeta tillsammans med advokatbyrån Milbank medan borgenärerna förbereder sig för en rad olika scenarier för Northvolts framtid, enligt källorna.

Batteritillverkaren befinner sig i en ekonomisk kris och i förra veckan meddelades att man skulle dra ner på personal och lägga produktionen av katodmaterial i malpåse tills vidare. Katodmaterial är en viktig insatsvara i battericelltillverkningen.

Sedan nyheten om krisen i Northvolt har den svenska regeringen uteslutit att gå in som delägare i bolaget, men sagt att man för dialog. Den tyska staten har även uppgett att man är i dialog med samtliga av de inblandade i bolaget.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market