INTEL OCH MICROSOFT: Monopol lönar sig
Flera amerikanska IT-företag har överraskat negativt med dåligaförsta kvartal. Men PC-världens två absoluta dominanter,programvaruföretaget Microsoft och processortillverkaren, Intel,fortsätter att imponera. Microsoft gjorde en vinst på en miljarddollar och Intel på nära två miljarder, vilket i båda fallen varkraftiga ökningar (se tabell). Tillsammans väntas de tvåföretagen göra en vinst på hela 11 miljarder dollar i år.
Microsoft och Intel har ett nära samarbete och den så kalladewintel plattformen har aldrig dominerat PC-världen så kraftigtsom nu. Microsofts operativsystem Windows har en marknadsandelpå 90 procent och företagets så kallade Office-paket en andelkring 85 procent. Intel tillverkar den typ av mikroprocessorersom finns i nästan alla persondatorer. Marknadsandelen ligger påcirka 90 procent.
Anledningen till framgångarna är flera. Även om de inte gärnavill medge det så fungerar deras produkter bäst med varandras.Vidare har det just i databranschen visat sig vara särskiltviktigt att vara marknadsledare. Utvecklingen går snabbt ochföretag som missar teknikskiften kan snabbt få problem. Att dåvända sig till branschledaren ses som det tryggaste alternativet.Dessutom finns det utpräglade stordriftsfördelar i bådaföretagens nischer. Både Microsofts program och Intelsprocessorer kräver stora utvecklingskostnader, men kostarknappast ingenting att tillverka. Båda företagen har effektivtutnyttjat sin ledande ställning och knäckt konkurrenterna genomatt lansera nya versioner av sina produkter i ett tempo somkonkurrenterna inte hängt med i.
Microsofts och Intels monopolliknande ställning har lett till enhård bevakning från amerikanska konkurrensmyndigheter. Det hardärför legat i företagens intresse att hålla liv i ett antalkonkurrenter och inte bli så dominanta att myndigheterna slårner på bolagen.Både Microsofts och Intels kvartalsrapporteröverträffade vida analytikernas förväntningar. För första gångentror sig nämligen allt fler branschbedömare kunna se ett slut påföretagens dominans.Microsoft har tidigare lyckats säljaständigt nya versioner av program med nya funktioner som fåegentligen behöver. Det har därför spekulerats i att kundernainte skulle tycka att de små nymodigheterna i det nyaprogrampaketet, Office 97, var värda uppgraderingskostnaden. Detkom därför som en stor överraskning när Microsoft meddelade attdet sedan januari sålt åtta miljoner exemplar av Office 97. Detär tre gånger fler än någon tidigare version av Office-paketet,på samma tid.
För Intel utgörs hotet av två konkurrenter, amerikanska AMD ochCyrix, som efter flera år i skuggan av jätten nu tagit framprocessorer i klass med Intels. Men den förmodade prispress somdet borde leda till har inte synts till ännu. Tvärt om stegIntels imponerande bruttomarginal från 63 till 64 procent underperioden. Men även Intel självt ser en ökad konkurrens på väg. Isamband med bokslutet lät företaget meddela att det förväntadeen nedgång i bruttomarginalen från 60 procent på årsbasis till50 procent.
Imponerande data
Miljoner dollar Kvartal 1, 1996
Intel MicrosoftOmsättning 6448 +39% 3210 +45%Vinst 1983 +122% 1040 +85%Vinst per aktie 2,20 +116% 0,79 +79%Analytikernas förväntningar 2,07 0,64
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.