Insynspersoner på sidlinjen i Aptahems företrädesemission

Bioteknikbolaget Aptahem har släppt memorandumet för sin företrädesemission på 22,7 Mkr. Emissionsguiden hissar ytterligare en flagga.
Insynspersoner på sidlinjen i Aptahems företrädesemission - WEB_INRIKES
Emissionsguiden hissar en flagga efter att Aptahem har släppt sitt informationsmemorandum för sin företrädesemission på 22,7 Mkr.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Aptahems företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 22,7 Mkr före emissionskostnader. I samband med det hissade vi tre flaggor:

  • Kapitalbehov i trängt läge.
  • Hög emissionskostnad.
  • Dåligt garantiupplägg.

Efter en genomgång av bolagets informationsmemorandum hissar vi ytterligare en flagga.

Nyckelpersoners investering

Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.

Av insynspersonerna är det endast VD Mikael Lindstam och CFO Ola Skanung som återfinns bland teckningsåtagarna. De tecknar pro rata, motsvarande 0,6% (140 Tkr) respektive 0,3% (75 Tkr) av företrädesemissionen. Det är positivt att VD och CFO försvarar sitt ägande av Aptahem, men att det sker från mycket låga nivåer minskar signalkraften.

Förutom ordförande Bert Junno äger resterande insynspersoner – om än lite – aktier i Aptahem. Värdet av ägandet för dessa ligger mellan cirka 5 till 50 Tkr, motsvarande 0,05% till 0,54% av kapitalet. Detta ägande kommer dock spädas ut rejält (73%) om de inte tecknar i emissionen, vilket inget tyder på.

Insynspersonernas skrala ägande inför och brist på deltagande i företrädesemissionen föranleder en flagga.

Inför teckningsperioden

Teckningsperioden sträcker sig mellan den 21 till 30 oktober. I skrivande stund handlas Aptahem-aktien för 1,64 kr. Det är drygt 9% över teckningskursen på 1,5 kr. Denna rabatt ökar incitamenten för investerare att delta i emissionen.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras, omkring den 6 november.

LÄS ÄVEN:

Triss i flaggor i Aptahems företrädesemission

Ny nyemission för Aptahem – Emissionsguiden inleder bevakning

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF
Annons från AMF