Insynshandeln senaste året: Storköp i Avanza – säljrush i Nordnet

Det är skilda världar hos nätmäklarna. Avanzas insiders tillhör de som köper mest av den egna aktien, samtidigt som det är bland Nordnets insiders som flest säljer.
Avanza och Nordnet
Foto: Henrik Montgomery/TT, Janerik Henriksson/TT

Att insiders sitter på mycket aktier i det egna bolaget är för många investerare en viktigt parameter. Men kanske än viktigare är hur dessa insynspersoner handlar i det egna bolaget. Stora insynsköp vittnar om att ledning och styrelse ser sin egna aktie som en bra investering. Och på samma tema kan försäljningar ses som ett tydligt varningstecken, i synnerhet då flertalet försäljningar från olika personer syns till.

Stockholmsbörsen har nu fallit kraftigt och börsen breda index – OMXSPI –  är under det senaste året ner omkring 25%. Men hur har börsens insynspersoner agerat? Ses fallet som ett köpläge eller flyr de sin egen aktie?

Affärsvärlden har genom Holdings gått igenom aktierna där flest insiders köpt, och sålt i nedgången. Och Afv:s genomgång visar på tydliga kontraster i hur insynspersoner på nätmäklarna Avanza och Nordnet handlar.

NÄTMÄKLARNA I TOPPEN, OCH I BOTTEN

Såhär har Stockholmsbörsens insiders handlat: I toppen av listan bland bolag där flest antal insiders köpt under det senaste året syns nätmäklaren Avanza till.

Avanza-aktien har fallit kraftigt under det senaste året och är på ett års sikt ner över 45%. Aktien har pressats under året och är i nuläget även hårt blankad till över 8% av kapitalet.

Detta har däremot inte skrämt mäklarens insynspersoner. Under det senaste året har köp från 17 olika insynspersoner synts till, bland annat har VD Rikard Josefson och finansmannen Sven Hagströmer tryckt på köpknappen.

Avanzas ordförande och finansmannen Sven Hagströmer har under det senaste året köpt Avanza-aktier vid sex olika tillfällen, enligt Holdings databas. Hagströmer började köpa i januari då aktien stod i strax över 280 kronor. Finansmannen har efter det fortsatt att köpa aktier och har totalt köpt över 150 000 aktier under året, för över 32 miljoner kronor. Utöver det köpte investmentbolaget Creades aktier för närmare 29 miljoner kronor i slutet på januari i år.

Avanzas ordförande Sven Hagströmer

Någon annan som har varit flitig på köpknappen är Avanzas VD Rikard Josefson. I början av året ägde Josefson 22 000 aktier i det egna bolaget. Men under årets branta nedgång har börs-VD:n ökat upp sitt totala innehav med över 36% – till att idag sitta med 30 000 aktier. Totalt har Josefson köpt Avanza-aktier för nästan 2 miljoner kronor under det senaste året. Josefson köpte aktier till kurser mellan 294 och 206 kronor, och sedan dess har Avanza-aktien fortsatt att falla. Men börs-VD:n förklarar för Afv att han långsiktigt såg det som bra tillfälle att öka sitt innehav.

“Jag ökade mitt innehav eftersom jag har en otroligt positiv syn på Avanzas framtid”, förklarar Josefson för Afv.

Utöver Hagströmer och Josefson har en rad andra insiders i Avanza passat på att fylla på sina depåer. De 17 insynspersonerna som under året tryckt på köpknappen har sammanlagt köpt aktier för över 70 miljoner kronor.

Insiders hos börskollega sålt efter lock-up

Hos konkurrenten och börskollegan Nordnet är läget det rakt motsatta. Här har flertalet av bolagets insynspersoner – tvärtemot Avanzas – sålt aktier under det senaste året. Nordnet-aktien är även den ner under det senaste året med nästan 30%. Men trots kursnedgång verkar inte insiders våga trycka på köpknappen, visar Afv:s genomgång. Tvärtom säljer Nordnet-topparna den egna aktien.

Nordnet-aktien noterades på Stockholmsbörsens huvudlista i slutet av november 2020. Efter det att aktien noterades omfattades styrelseledamöter och ledningen i Nordnet av ett lock-up-avtal under 365 dagar. Att försäljningar sker efter att lock-up-avtal löper ut är vanligt. Och så var det även i fallet Nordnet. Under det senaste året har försäljningar från 11 insiders synts till, där det totalt sålts aktier för över 110 miljoner kronor.

Däribland sålde bolagets kommunikationschef Johan Tidestad av halva sitt innehav – motsvarande 75 000 aktier – under december förra året. Det visade sig vara vältajmat. För vid försäljningen var Tidestads post värd omkring 11,6 miljoner kronor, medans posten idag hade varit värd strax under 8,7 miljoner. Afv har sökt Johan Tidestad för kommentar, men ej lyckats nå honom.

En annan insider som efter lock-up-avtalets slut sålt aktier är Nordnets CFO Lennart Krän. Ekonomichefen – som även är certifierad finansanalytiker – verkade ha bra koll på siffrorna, för även han lyckades göra ett vältajmat sälj.

Nordnet
Foto: Janerik Henriksson/TT

Krän sålde i början av 2022 nästan 30 000 aktier när Nordnet-aktien stod i 174 kronor. Posten var vid försäljningstillfället värd över 5 miljoner kronor, men idag hade aktierna varit värda under 3,5 miljoner. Senare under året gjorde Nordnet-CFO:n ytterligare två försäljningar på 30 000 aktier. Dessa försäljningar gjordes till kurser om 157 respektive 151 kronor per aktie och posten var vid försäljning värd över 9,2 miljoner kronor. Idag hade däremot hans post varit värd under 7 miljoner kronor.

HÄR KÖPER INSIDERS

En av Stockholmsbörsens mest pressade, och mest omtalade aktier under det senaste året är fastighetsbolaget SBB. Ilija Batljan och hans SBB har fått genomlida kapade riktkurser, blankarattacker och ett försämrat makroklimat under det senaste året. Detta har fått aktien att rasa med 75% det senaste året, men än verkar inte hoppet ha lämnat bolagets insiders.

Totalt har 13 insynspersoner i fastighetsbolag tryckt på köpknappen och fyllt på sina väskor under året. Inte minst Ilija Batljan själv som det senaste året totalt köpt aktier för över 125 miljoner kronor. Totalt har de 13 insiders som handlat SBB under senaste året köpt aktier till ett värde om 248 miljoner kronor.

En annan aktie där insiders varit köpsugna är medicinteknikbolaget Elekta. Elekta – likt SBB – har gått svagt på börsen under senaste året. Bolaget har haft svårt att möta vinstförväntningarna och är just nu hårt blankad. Aktien har dalat med över 40% på ett år.

Totalt har 17 olika insiders i Elekta köpt aktier under det senaste året, där de köpt aktier för 1 miljon kronor var i snitt.

HÄR FLYR INSIDERS

Det är dock inte alla som ser börsnedgången som ett köpläge. Så verkar vara fallet för insynspersoner inom skogsbolaget Holmen.

Holmens VD Henrik Sjölund. Foto: Holmen

Skogsbolaget har – relativt börsen – gått väldigt stark under det senaste året såväl som under 2022. På ett års sikt är aktien upp över 9%, samtidigt som Holmen endast gått ner 3% under 2022. Men trots att marknaden verkar tycka gott om Holmen har flertalet av bolagets insiders passat på att sälja av aktier.

Inom Holmen har totalt 11 insiders – däribland VD Henrik Sjölund – sålt aktier för totalt cirka 25 miljoner kronor.

Ett annat bolag där flera insiders säljer är inom försvarskoncernen Saab. Saab spås bli en vinnare nu när fler länder väljer att rusta upp sitt försvar ytterligare. Detta har inte undgått aktiemarknaden som under det senaste året handlat upp aktien med nästan 40%. Under senaste årets kraftiga uppgång har flera insiders valt att sälja av aktier, totalt har 6 insynspersoner inom Saab sålt aktier under året för totalt 12 miljoner kronor.

AKTIERNA DÄR FLEST ANTAL INSIDERS KÖPT

Aktie Antal köpare (st) Värde (Mkr)
Avanza                              17                              71
Swedbank                              17                             98
Elekta                              17                              17
Getinge                              16                              17
Dometic                              15                              11
Cloetta                              14                             47
SBB                              13                           248
Peab                              13                            31
Wallenstam                              13                          137
Sandvik                              13                       1 354

AKTIERNA DÄR FLEST ANTAL INSIDERS SÅLT

Aktie Antal säljare (st) Värde (Mkr)
Nordnet                             11                            112
Holmen                              11                             25
Tele2  7  6 101
Ferronordic                           7                     86
Saab                             6                             12
NCAB Group                               6                           127
Coor                               6                         12
Logistea                           6                         94
ExpreS2ion Biotech                             5                             6
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.