Institutionerna lämnar Sydkraft
Måndagens stora kraftaffär, att tyska kraftbolaget HEW köper 30miljoner C-aktier i Sydkraft, motsvarande 16 procent avkapitalet och 2,5 procent av rösterna, för drygt 5 miljarder kr,bekräftar rådande trend:
Institutionerna lämnar kraftbranschen. En rad störrefondförvaltare valde att sälja när HEW bjöd 170 kr per aktie, 17procent över fredagens kurs. Börsen reagerade positivt ochväntar fler affärer. Totalt hade institutionerna 50 miljoner C–aktier i Sydkraft, 60 procent av detta innehav får nu tyskaägare. Tidigare har institutionerna helt lämnat Gullspång ochGraninge.Ett par nya kraftblock växer fram. Tydligast är blocketkring Sydkraft, tyska PreussenElektra och norska Statkraft. Tillblocket fogas nu HEW, ett börsnoterat kraftbolag från Hamburg,med staden som huvudägare. Företagen äger aktier i varann (sediagram) och har en rad samarbetsavtal.
Det är avregleringen av elmarknaden i Skandinavien, som fåttfart på kraftaffärerna. Även de tyska företagen dras in eftersomavregleringen väntas fortplanta sig dit inom kort. .
Ett antal blockbildningar är under formering i Nordeuropa.Tidigast ute var Sydkraft och PreussenElektra, som köpte aktieri varann 1993 och byggde en elkabel tillsammans.
Det andra tydliga blocket tog form förra året när statligafinska IVO köpte majoriteten i Gullspång, som sedan köpte SEV–gruppen. IVO har också ett service- och driftbolag ihop medStockholm Energi (Birka Kraft) och är en naturlig köpare omhuvudstaden vill sälja sitt energibolag.
Vattenfall har försökt etablera samarbete i Finland, Norge ochDanmark och köpt in sig i en rad distributörer och producenter.Men något block kan man inte tala om. Och det är oklart omVattenfall får möjlighet att bygga vidare när regeringen läggerned Barsebäck.
Inte heller kring Graninge, där statliga franska EDF ärstorägare, finns det någon ny struktur. EDF agerar mer somplacerare än som industribyggare. DET ÄR INGEN TVEKAN OM ATT GRUPPERINGENPreussenElektra-Sydkraft-Statkraft är den starkaste. Nyligen toggruppen ett steg upp i Mellansverige med Sydkrafts köp av ÖrebroEnergi.Att HEW nu tillkommer är naturligt. Sydkraft köpte in sigi det tyska bolaget i januari, 12,5 procent för 2,8 miljarder kroch har sedan köpt ytterligare aktier och har 13,3 procent.Avsikten är att nå 20 procent. Då kan Sydkraft ta in HEW iresultatet med kapitalandelsmetoden.
HEW påminner mycket om Sydkraft, både ägarmässigt och med sinbreda inriktning på el, gas, värme och tjänster. Dessutom finnsen sophanteringsrörelse som ur energisynvinkel är intressant.Ägarkopplingen syftar till att fördjupa det samarbete somexisterar mellan bolagen. Det finns ett kabelsamarbete inte baramellan Preussen Elektra och Sydkraft utan också mellan HEW ochStatkraft, som dessutom har ett samarbetsavtal med PreussenElektra. De två tyska bolagen äger i sin tur kärnkraftverk ihop.Ett annat viktigt skäl för detta korsvisande ägande ärnaturligtvis att hålla andra större kraftbolag borta. EDF gjordeju ett försök för några år sedan att köpa in sig i Sydkraft,blev utfryst, fick ingen styrelsepost och sålde därför sittinnehav i fjol (till Statkraft).
Om denna blockbildning är bra för konkurrensen kan diskuteras.De regionala monopol som funnits inom respektive land ser ut atti stället på sikt bli en nordeuropeisk oligopolmarknad. Det geri alla fall konsumenten frihet att välja leverantör. Det gårheller inte att komma ifrån att kraftbranschen ävenfortsättningsvis kommer att ha karaktär av offentlig inrättning.I alla större kraftbolag finns ett betydande statligt ellerkommunalt ägande.I Sydkraft har ägarkommunerna (Malmö,Oskarshamn, Lund, Landskrona och Halmstad) förbundit sig attinte låta ägandet gå under 37 procent av rösterna. Och i sambandmed köpet av kommunala Örebro Energi uttalade kommunen att maneventuellt skulle använda 500 miljoner kr av köpeskillingen påtotalt 2,3 miljarer kr för att köpa aktier i Sydkraft.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.