Insideråtalade Balderchefen: ”Ingen kommer ihåg en fegis”

Rättegången mot Baldercheferna går in i del två. Åklagarna har gått vidare från "kaffeautomaten" och pekar nu på ett systematiskt beteende under flera års tid. Transaktioner i Collectors aktie har skett kort efter att siffror om bankens kommande delårsrapport trillat in hos Balder. Afv täcker Collectorhärvan på plats i tingsrätten.
Balder collector insider
En USB-sticka med känslig information som skickas från Collector till Balder står i fokus i andra delen av Collectorhärvan. Foto: Jessica Gow / TT

”Hade jag varit dig så hade jag fiskat upp lite Collector”, skriver Balders finanschef Marcus Hansson vid lunchtid den 17 juli 2018 till sin granne.

Samma morgon har en USB-sticka budats över från Collector till Balder. USB-stickan innehåller material som Balder behöver för sin delårsrapport, eftersom Balder äger 44% av Collector.

”Okej! Då kör jag på det!”, svarar grannen på sms:et och köper en stund senare 2 230 Collectoraktier för 130 000 kr.

Två dagar senare, den 19 juli 2018, släpps Collectors delårsrapport med starka siffror och aktien stiger 7,5% samma dag.

En och en halv timme efter att Collectors rapport släpps sms:ar Marcus Hansson grannen igen.

”Bra start va!”, skriver han.

De skriver lite fram och tillbaka om sina respektive och någon gemensam resa som de ska göra tillsammans. Efter en stund skriver grannen:

”Skulle köpt lite till men fegade! Kanske kan plocka upp dom lite senare!”

”Det är ingen som kommer ihåg en fegis”, svarar Marcus Hansson.

USB-sticka i skytteltrafik

Collectorhärvan där elva personer står åtalade för insiderhandel i Collectors aktie fortsätter i Stockholms tingsrätt. De två huvudmisstänkta är Balders finanschef Marcus Hansson och den före detta CFO:n, Magnus Björndahl. Fem av de elva åtalade, inklusive finanschefen och CFO:n, har jobbat eller jobbar för Balder. Övriga sex är närstående till dessa.

Denna vecka fokuserar åklagaren på ett repetitivt mönster under 2018, 2019 och 2020 där handel i Collectors aktie har skett vid upprepade tillfällen kort inpå att banken offentliggör sina delårsrapporter. Gemensamt för transaktionerna är att de har gjorts i ett litet fönster mellan att finansiell information om Collector kommit till Balder och innan den nått offentligheten.

Anledningen till att informationen ens skickas till Balder är att siffrorna från Collector ska föras in i Balders delårsrapport.

Det är Balders CFO Magnus Björndahl som står som mottagare av USB-stickan som skickas från Collectors kontor och samma procedur upprepas varje kvartal. När Magnus Björndahl får USB-stickan med excelfilen över Collectors siffror sparar han ner filen i en mapp på Balders server som flera på ekonomiavdelningen har tillgång till, bland annat Marcus Hansson.

Siffrorna som levereras från Collector brukar stämma till 99% med deras slutgiltiga rapport, har Magnus Björndahl uppgett i förhör.

April 2019 – vårvärme och varma tips

Den 18 april 2019 runt lunch får Magnus Björndahl ett utkast över Collectors siffror inför delårsrapporten. Det är skärtorsdag och nästan sommarvärme i hela landet. Dikena pryds av tussilago. På skärtorsdagen strax efter lunch och fram till onsdagen efter påskhelgen köper Magnus Björndahls sambo runt 9 000 aktier i Collector för 450 000 kr. Den stora ordern läggs den 18 april men eftersom börsen stänger tidigare på skärtorsdagen hinner inte alla ordrar gå igenom. De sista köpen går till avslut efter långhelgen.

Dagen efter att det sista köpet har gått igenom kommer en munter delårsrapport från Collector och kursen stiger 9% samma dag.

Sambon har i förhör sagt att hon är väldigt dåligt insatt i aktiemarknaden och att 450 000 kronor är mycket pengar för henne, men att hon litar på Magnus Björndahl. Hon måste lita på honom och det är en risk hon tar. Det går inte att bara ha pengarna på ett vanligt sparkonto för då kommer hon inte ha någon pension.

Hela historien påverkar henne djupt. I polisförhör uppger sambon att hon tycker att ordet “insiderbrott” låter läskigt. Det är det enda ordet hon ser när hon läser Göteborgsposten. Hon kan inte tänka på något annat än det som står i tidningen dessa dagar.

“Collector ökar vinsten 10%”

På kvällen den 15 oktober 2019 skriver Marcus Hansson ”Match går bra idag. Collector ökar vinsten 10%, tror inte på någon marknadsreaktion alls”.

Dagen innan har CFO:n Magnus Björndahl fått siffror från Collector inför delårsrapporten. Magnus Björndahl mejlar en kompletterande fråga om siffrorna till Collectors redovisningschef. När Magnus Björndahl får svar vidarebefordrar han mejlet till Marcus Hansson och skriver ”se nedan”, och på kvällen sms:ar Marcus Hansson alltså sin granne.

Drygt en vecka senare släpper Collector sin delårsrapport. Grannen köper dock inga aktier på tipset denna gång, men att Marcus Hansson har läckt information gör att röjande av insiderinformation läggs till på listan över åtalspunkterna.

“Ta hem vinsten och köp tillbaka efter rapporten”

En till tur i karusellen sker i april 2020. Coronapandemin har svept över världen och redovisningschefen på Collector är osäker på om Balders CFO Magnus Björndahl är på plats på Balders kontor eller ej.

”Jag har klart siffrorna nu för Q1 och funderar på om du vill att jag skickar USB stickan till någon annan adress nu i dessa Corona tider eller om du är på kontoret i vanlig ordning?” undrar hon i ett mejl den 20 april 2020.

Men Magnus Björndahl är på kontoret och svarar att det går att skicka den som vanligt, varpå stickan skickas samma dag.

Två dagar senare säljer Magnus Björndahls sambo 3 000 aktier i Collector för drygt 40 000 kr.

Marcus Hansson kontaktar sin granne dagen efter att USB-stickan har inkommit till Balders kontor.

”Har du vinst i Collector så ta hem den så köper du tillbaka efter rapporten”, skriver Marcus Hansson i sms:et.

”Ok”, svarar grannen och säljer en vecka senare aktier i Collector för runt 170 000 kr den 30 april.

Marcus Hansson har sagt i förhör att han resonerade som så att de flesta bankrapporterna redovisade stora kreditförluster på grund av coronapandemin. Han förväntade sig att även Collector skulle göra det, vilket är anledningen till att han skriver som han gör i sms:et till grannen. Men han hade inte kännedom om Collectors siffror inför rapporten.

Den 5 maj kommer Collectors delårsrapport och aktiekursen dyker 8,5% samma dag.

Systematiskt beteende

Åklagarna hävdar att det upprepade mönstret i transaktionerna i Collectors aktie kort efter att USB-stickan anländer till Balders kontor visar på ett systematiskt beteende från de åtalade.

Marcus Hansson och Magnus Björndahl står åtalade på flera punkter, bland annat grovt insiderbrott efter transaktioner i Collectors aktie som skedde i januari 2020. Därutöver står båda åtalade för insiderbrott av normalgraden. Marcus Hansson står även åtalad för försök till grovt insiderbrott efter en transaktion som aldrig gick till avslut samt obehörigt röjande av insiderinformation.

Marcus Hanssons granne och Magnus Björndahls sambo står åtalade för insiderbrott av normalgraden.

Collectorhärvan – detta har hänt

Förhandlingarna i Collectorhärvan som pågår i Stockholms tingsrätt består av två delar. Den ena, och största delen, utgår från ett lunchmöte i januari 2020 mellan Collectors VD Martin Nossman och Balders VD Erik Selin, som vid det här tillfället även var vice ordförande i Collectors styrelse (idag är Erik Selin ordförande). Vad mötet handlade om har inte kunnat fastställas exakt men vid samma tidpunkt diskuterade Collectors ledning stora kreditförluster i banken.

Samma eftermiddag som lunchmötet ägde rum på Balders kontor börjar personer med koppling till Balder samt anhöriga till dessa att sälja aktier i Collector. Försäljningarna sker innan pressmeddelandet om kreditförlusterna publiceras drygt en vecka senare, något som får Collectors aktiekurs att dyka med 20% på en dag.

Åklagaren hävdar att informationen om Collectors kommande kreditförluster har funnits på Balders kontor från lunchtid och spridit sig på något sätt, vilket leder till försäljningarna som alltså baserar sig på insiderinformation.

Varken Erik Selin eller Martin Nossman är misstänkta för något brott utan har enbart kallats som vittnen i målet.

Den andra delen i Collectorhärvan består av de systematiska transaktionerna som har gjorts under 2018, 2019 och 2020 där handel i Collectors aktie har skett kort efter att information om Collectors kommande delårsrapporter har inkommit till Balder, men innan delårsrapporterna har blivit publika.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold