Inkomstpensionen ökar nästa år

Inkomstpensionen kommer att öka med 4,0 procent i januari 2025, enligt en rapport från Pensionsmyndigheten till regeringen.
Inkomstpensionen ökar nästa år - Oranga kuvertet
Det orangea kuvertet från pensionsmyndigheten med årsbeskedet om pensionen. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Detta är en betydligt större höjning jämfört med januari 2024, då ökningen var 1,0 procent.

Anledningen till ökningen är att inkomstpensionen följer inkomstutvecklingen i samhället, som i genomsnitt steg med 5,7 procent 2024.

– Inkomstpensionen följer inkomstutvecklingen i samhället och intjänad inkomstpension under livet, innan pensionering, räknas årligen upp med inkomstindex. Dessutom förstärks inkomstpensionen i början av utbetalningarna med ett förskott på 1,6 procent. Förskottet räknas sedan av från inkomstutvecklingen vid den årliga omräkningen av inkomstpensionen, så kallad följsamhetsindexering, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten

Garantipensionen, som följer prisutvecklingen, höjs med 2,6 procent, i linje med ökningen av prisbasbeloppet från 57 300 kronor till 58 800 kronor. De pensionärer som enbart har garantipension får därför en ökning på 2,6 procent, medan de som har både inkomst- och garantipension får en höjning mellan 2,6 och 4,0 procent.

Utvecklingen för premiepensionen, vilket är en mindre del av den allmänna pensionen som är fondplacerad, blir känd i december.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF
Annons från AMF