Ingves: Andra får ta hand om hushållens skuldberg

Hushållen lånar för mycket men det är för andra att hantera, inte Riksbanken, säger Riksbankschefen Stefan Ingves på presskonferensen.

I den penningpolitiska rapporten skrev Riksbanken att riskerna med hushållens skuldsättning ökar med låg ränta och att det nu “brådskar” för andra politikområden att hantera de riskerna.

“Det håller inte att säga att ‘this time is different’, utan det är en fråga som måste hanteras. Hushållens skuldsättning är på lång sikt inte hållbar och det är upp till andra att hantera det på ett sätt som gör att vi får bättre balans på den kanten”, säger Ingves på presskonferensen.

Finansinspektionen nya skärpta kapitalkrav för svenska banker ökar motståndskraften i banksystemet men har en liten effekt på hushållens skuldsättning, bedömdes det i den penningpolitiska rapporten.

Ingves och Kerstin af Jochnick röstade emot dagens beslut. De ville se en sänkning på 25 punkter till 0,50 procent och en högre räntebana. Då nås inflationsmålet samtidigt som riskerna med hushållens skuldsättning i viss mån tas i beaktande, resonerade de.

Ingves säger att de delade meningarna i direktionen snarare rörde sig om nyanser än om stora åsiktsskillnader. Alla i direktionen är överens om att hushållen lånar för mycket, att inflationen är för låg och att en låg ränta behövs.

“Sen kan man lägga lite olika i vågskålarna och det är vad vi har gjort”, säger Ingves.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase
Annons från Spotlight Group