Riksbanken
Ingves 700-åriga argument
Det är Bloomberg som publicerar ett diagram över Sveriges inflation de 723 senaste åren – från 1291 och fram till nu. Kring år 1300 låg inflationen på 80 procent – och så sent som på 1910-talet rusade den över 40 procent.
När världens äldsta centralbank – Riksbanken – grundades 1668 var inflationen däremot minus 15 procent, alltså en saftig deflation. Det är ändå inget mot de minus 80 procent som förekom mot slutet av 1500-talet.
När Riksbanken satte upp det nuvarande målet på 2 procent var det ingen komplicerad historia.
– 2 procent var helt enkelt den inflationsnivå vi hade 1993. Vi tittade också på vilket mål andra banker hade, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till Bloomberg.
I september var den svenska inflationstakten mätt som KPI 0,1 procent i årstakt. Sverige är dock långt ifrån ensamt om att inte nå upp till sitt mål. Från Japan till USA funderar centralbankerna på att överge det, skriver Bloomberg. Till och med förre Fed-chefen Ben Bernanke föreslog tidigare i år att USA skulle öka 2-procentsmålet. Det finns inget ’’magiskt’’ med den siffran, menade han.
Sveriges Riksbank har ändå hyfsade historiska argument för en målsättning kring 2-procentsstrecket. Om man slår ut alla toppar och dalar sedan 1291 – genom krig, oro, farsoter, valutabyten och industrirevolution – så hamnar Sveriges inflation på i snitt 2,6 procent, konstaterar Bloomberg.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.