Inget skäl att skämmas

Finns det inte något indignerat och rättrådigt över svenska mediers sätt att spegla flyktingmottagningen? Exempelvis Svenska Dagbladets pekfingerviftande serie om lönsamheten i asylboenden. Eller krönikören Ulrika Knutsons uppfordran i radions Godmorgon världen nyligen till svenska folket att öppna inte bara sina hjärtan, utan också sina hem, för flyktingar. Hon pekade på att 80 000 finländska krigsbarn placerades hos fosterfamiljer under andra världskriget utan att det ansågs märkvärdigt.

De sällan uttalade premisserna i dessa synsätt är såklart att vi har en skyldighet att hjälpa människor i nöd, att det är fult att tjäna pengar på andras olycka, och att vi som är femtonde rikast i världen borde anstränga oss lite extra för att hjälpa dem som är sämre lottade. Sådana moralfilosofiska principer är lätta att sympatisera med, men de bygger på gammalt tankegods som aldrig har renoverats för att passa i den moderna välfärdsmodellen.

År 1939 – när Finlandsflyktingarna började anlända – var skattetrycket en tredjedel av dagens. Barnbidraget var inte infört, folkpension utgick från 67 år (medellivslängden var 62) och Sverige var snarast en nattväktarstat i jämförelse med i dag. Inte konstigt då, att civilsamhället fick ta hand om den tidens ensamkommande flyktingbarn. Något alternativ fanns knappast.

I dag finns en hel myndighet med uppgift att ta emot flyktingar, med en budget som lär bli statens femte största utgiftspost nästa år. Sverige har sannolikt världens mest generösa flyktingpolitik i ekonomiska termer. Att Migrationsverket sedan använder marknaden för att snabbt få fram flyktingboenden är en självklarhet, liksom att leverantörerna får betalt. De tar ju både en risk och har en alternativintäkt från sina fastigheter (se sid 14).

Nej, det finns ingen anledning att skämmas. Vare sig för asylentreprenörerna eller för skattebetalarna.

Vad ska du bli när du blir stor?

I en tid när hela yrkesgrupper – inklusive journalister – riskerar att ersättas av robotar bjuds i denna tidning åtminstone två vattentäta karriärtips. Bankerna kan inte få nog av it-utvecklare samt jurister som ska sköta så kallad compliance (se sid 26). Och arbetslösheten bland ingenjörer är omkring 1 procent, i synnerhet de med it-kompetens kan få jobb på dagen (se sid 24).

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG