Inget mer Aspis Liv

De 329 miljoner som Aspis Liv skulle få överförda till Sverige fanns aldrig. Redan i maj försvann pengarna från företaget. Finansinspektionen, som lämnat över ärendet till Ekobrottsmyndigheten, uppmanar nu försäkringstagarna i Aspis Liv att söka sig till andra försäkringsbolag.

– Det som har hänt är att det har tagit en annan vänding än vad som avtalades mellan parterna. Det träffades ett avtal och det gjordes i närvaro av kapitalförvaltarbolaget och deras schweiziska advokat. Vi var där i fredags och förhandlade villkoren för avtalet och sedan skrevs avtalet under helgen, säger advokat Peter Morawetz från Vinge, som är Apsis Liv förvaltare.

Men avtalet avsåg pengar som inte fanns.

– Utgångspunkten när man träffar ett avtal är att parterna ska hålla avtalet. Det gavs ett par dagar för motparten att att göra det. Då avtalet inte infriades reste vi över för ett uppföljande möte och då fick vi vetskap om det här dokumentet som utfärdades i maj 2009 som beordrade överföringen av tillgångarna till ett annat konto som disponerades av en tredje part.

De 329 miljoner kronorna skulle rädda försäkringsbolaget har varit på ett konto som tillhör en tredje man sedan i maj. Överföringen har beordrats genom ett dokument som bär Jan Pajus, vd för Aspis Liv, namnteckning. Pajus menar, enligt FI, att namnteckningen är förfalskad.

Varför visar det här sig först nu?
– Jag vet inte. Vi fick inte de här uppgifterna i fredags. Hade vi fått det hade vi inte träffat ett sådant avtal, säger advokat Peter Morawetz.

Vad kommer hända nu?
– Om jag ändå hade den kristallkulan. Vi fortsätter driva verksamheten i syfte att rädda så mycket som går för försäkringstagarna och ta vara på försäkringstagarnas intressen. Vi är utsedda av finansinspektionen att förvalta bolaget. Finansinspektionen har även begärt att vi ska utses till likvidatorer. Avsikten är att avveckla bolaget.

Finns det några pengar idag Aspis Liv?
– Ja, det gör det. Hur mycket kan jag inte svara på. Vi kommer göra en ordentlig genomgång av ekonomin nu när vi vet att pengarna från Schweiz inte kommer in, i vart fall inte på kort sikt.

På grund av den information som Peter Morawetz tillskansat sig gick Finansinspektionen idag ut med ett pressmeddelande där de uppmanar försäkringstagarna i Aspis Liv att söka sig till andra försäkringsbolag.

Finansinspektionen har lämnat över ärendet till Ekobrottsmyndigheten.

Affärsvärlden Affärsjuridik har utan framgång försökt nå Jan Pajus för en kommentar.

Detta har hänt

24 april
Aspis Liv för över 329 miljoner kronor till ett konto i schweiziska banken Credit Suisse.

Oktober/November
Aspis Liv försöker föra tillbaka pengarna till Sveige.

9 november
FI får av ett dokument från Credit Suisse som bekräftar att pengarna tillhör Aspis Liv. Pengarna ska föras tillbaka den 25 november. Banken bekräftar att endast vd Jan Paju kan beordra förändringar på kontot. FI förelägger Apsis Liv att inkomma med en finansiell saneringsplan.

12 november
Aspis Liv förbjuds att förfoga över sina tillgångar och ingå nya försäkringsavtal.

25 november
Inga pengar kommer. Det framkommer att Jan Paju pantsatt pengarna och att en tredje part, Heistun Europe Ltd, möjligen har rätt att förfoga över pengarna. Jan Paju menar att namnteckningen på panthandlingarna är förfalskade.

26 november
FI förklarar Aspis Liv koncession förverkad och tar omedelbart kontrollen över tillgångarna. Förvaltarna arbetar intensivt med att återställa bolagets tillgångar.

2 december
Förvaltarna meddelar FI att pengarna som skulle inkomma till Sverige den 25 november redan den 4 maj förts över till någon annans konto som bolaget inte förfogar över. Överföringen har beordrats genom ett dokument som bär Jan Pajus namnteckning.
FI lämnar över ärendet till Ekobrottsmyndigheten.

nullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.