”Ingen vill slakta gyllene gåsen”
Du och Maria Ljungqvist förvaltar fonden Aktie-Ansvar Graal. Hur ser er strategi ut?
– Graal är en månadshandlad fond, där Maria står för förvaltningen av räntebärande papper och jag sköter aktiedelen. Det är en lågrisk-hedgefond, där vi just nu har en marknadsneutral aktieportfölj.
Vad innebär det?
– Vi både köper och blankar aktier, de blankade och de köpta positionerna är i dag lika stora. I dag har vi 25 innehav, samt 15 blankningspositioner. Vi handlar också med optioner, det kan ge ytterligare någon procents premie. Målet är att nå en avkastning på mellan 2 och 5 procent. I dag kan obligationerna ge upp till 1 procent, resten får aktier och optioner stå för.
Hur väljer du ut aktier till portföljen?
– Det vanliga är att vi hittar jämförbara positioner i jämförbara branscher, vi köper in en aktie och blankar en jämförbar i samma bransch. Vi tittar i princip på tre kvaliteter när vi jämför bolagen. Självklart värderingen, men också bolagets story och i vilken trend bolagen befinner sig.
Hur kan ett sådant aktiepar se ut?
– Vi har köpt Beijer Ref och parat det mot en kort position i Nibe. Nibe är exponerat mot bostadsbyggandet, medan Beijer är verksamma i industriverksamheter. En av fördelarna med det är att industrin enligt lag håller på att byta ut sina kylsystem.
Hur ser ni på fastighetssektorn i övrigt?
– Det är lite bubbelvarning i sektorn . Alla tror att alla fastighetsaktier kommer stiga på sikt, men så är det ju inte. Vi är nettokorta i fastighetsaktier. Man måste komma ihåg att det är många corpfirmor och mäklare som jobbar med dessa bolag och måste tala väl om dem. Ingen vill slakta den gyllene gåsen.
Vilka positioner har ni tagit i sektorn?
– Vi är långa Akelius preferensaktie, men har åtta mindre korta positioner i fastighetsaktier. Klövern är ett exempel på en kort position. De skrev upp värdet på fastigheterna i USA under fjärde kvartalet, ett projekt som ska vara klart om ett par år. Den sammanlagda uppskrivningen var 1,5 miljarder kronor eller 3 procent av tillgångarna. Det är tveksamt att vara så aggressiv i värderingen av ett projekt som ska färdigställas på toppen av en konjunkturcykel med allt vad det betyder i kostnadsutveckling och uthyrningsgrad.
Ni har en del småbolag i fonden också. Berätta om dem.
– Ungefär tio av innehaven har ett börsvärde under 10 miljarder. Godisbolaget Cloetta och kycklingbolaget Scandi Standard hade ett kämpigt 2018, men det betyder att de har väldigt lätta jämförelsesiffror i år. Cloetta måste fokusera på att få tillbaka lönsamheten och få ut synergier ur Candy King-förvärvet. Det förpackade godiset har redan börjat växa med ökade marknadsföringsinsatser. Scandi Standard har trenden med sig då det vita köttet växer som andel av vår konsumtion. Förra året såldes en högre andel fryst kyckling på grund av rädslan för campylobacter, vilket vägde på marginalerna. I princip gjorde de sig av med hela det frysta lagret under fjärde kvartalet, vilket innebär att det borde säljas mer färsk kyckling i år med högre marginaler för bolaget.
Ni har blankat H&M, varför?
– Framför allt för att de fortfarande har en negativ försäljningstrend i jämförbara butiker, och för att de inte får upp bruttomarginalen. Aktien är fortfarande väldigt högt värderad, trots att kvaliteten på resultatet fortsätter att försämras i takt med att lagret ökar. Det blir intressant att se nu när H&M:s tyska e-handelsplattform har bytts ut och näthandeln ska ta fart.
Ni är långa i Volvo. Vad ser ni för potentiell trigger där?
– En trigger kan bli när de öppnar upp 2020 års orderböcker för lastbilar i USA. Värderingen är låg i utgångsläget, eftersom utländska investerare är tveksamma till Volvos förmåga att hantera en svagare konjunktur. Svenska förvaltare har betydligt större förtroende för Volvos ledning och amerikanska investerare kanske kan övertygas med god orderingång även för 2020.
Philip Wendt
Förvaltar: Aktie-Ansvar Graal.
Utveckling i år: –2,17 procent.
Utveckling tre år: +4,5 procent.
Förvaltat kapital: 944 miljoner kronor.
Avgift: 0,75 procent, samt resultatbaserad avgift, max 20 procent på avkastningen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.