Ingen rea på småttingar
Aktiemarknaden har de senaste dagarna återigen börjat repa mod och det riskvilliga kapitalet har visat tecken på en något ökad riskaptit. Bäst på Stockholmsbörsen har det gått för de svenska storbolagen där cykliskt, bygg och fastighetsbolag har tagit rejäla kliv uppåt efter Riksbankens dramatiska räntesänkning för ett par veckor sedan.
En snabb titt på Morgan Stanleys jämförelseindex för Stockholmsbörsen visar att även storbolagen haft en klart bättre utveckling under hela senare halvan av hösten i år, medan småbolagen stod emot nedgången väl fram till sensommaren.
Också i USA hade de mindre företagen i Russel 2000-index en bättre utveckling under sommarmånaderna än bolagen i S&P 500. Innebär detta att den senaste tidens uppgångar för de större företagen gjort de mindre bolagen mer intressanta? Antagligen inte.
Storbolag har allt som oftast handlats till en premie jämfört med mindre företag på börsen. Enligt investmentbanken Credit Suisse har den historiska skillnaden i snitt legat på 30 procent för europeiska och amerikanska aktier. I skrivande stund värderas de 30 största bolagen enligt databasen JCF till ett p/e-tal om 9,1 för innevarande år medan de 30 därpå följande bolagen värderas till 10,4.
De mindre bolagen har alltså, trots höstens utveckling, en premiumvärdering i förhållande till storbolagen. För 2009 ligger siffrorna på 9,5 respektive 8,9, vilket verkar vara en sundare relation, men samtidigt långt ifrån historiska 30 procents premium för storbolagen. Värderingarna ger således inte något stöd för att ett småbolagsrally skulle vara i antågande.
Inte heller skuldsättningen bland företagen talar till småbolagens fördel. På Stockholmsbörsen har företag med ett börsvärde på över 10 miljarder en nettoskuld i relation till sitt ebitda-resultat på knappt 1,5 för innevarande år, enligt JCF, medan motsvarande relation för de 28 storleksmässigt nästföljande bolagen ligger på dryga 2. Räkna med att många småbolag kommer att behöva ta in pengar under 2009.
En viktig anledning till att de större företagen nu går bättre relativt de små är det faktum att storbolagen är de första som tar stryk i en nedgång. Helt enkelt för att de är mer likvida och för att det går snabbt för aktieägarna att kliva ur sina positioner. När så uppgången väl kommer handlar det mer om att ordningen återställs.
Småbolagen å sin sida tenderar i stället att mer drabbas av “likstelhet” och fryser närmast fast kursmässigt när spreadarna i aktiekurserna glider isär. Likviditeten kan i värsta fall upphöra, vilket är skäl nog för att ett bolag ska handlas med en ordentlig rabatt.
Lägg därtill att en investering i ett storbolag med automatik ofta får en större riskspridning eftersom de flesta svenska företagen är etablerade över större delen av världen. Samtidigt har de i regel också lättare att låna upp och ta in nytt kapital, vilket inte är minst viktigt i tider av finansiell turbulens.
Således finns det skäl att inte ha för bråttom in bland de mindre bolagen på aktielistorna. Skulle börsklimatet fortsätta att vara kyligt, eller bli kallare kanske du inte ens kan vara säker på att komma ur en dålig placering. Därmed inte sagt att det inte kommer att finnas små bolag med speciella affärsidéer som kan gå mot strömmen även i dåliga tider. Men det finns anledning att tänka till en extra gång och vara medveten om att det är viktigt att vara långsiktig, inte minst bland de mindre bolagen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.