Ingen ättestupa förbörsens överliggare

De ledamöter som suttit mer än åtta år i en svensk bolagsstyrelse eller passerat åldersstrecket 70 kan pusta ut. De behöver inte oroa sig för att bli utslängda från styrelserummet som en följd av den nya uppförandekoden för svenskt näringsliv.

Effekten kan snarare bli den motsatta, att styrelseledamöter stannar kvar allt längre.

– Jag tror inte att någon svensk ledamot kommer att tvingas lämna en svensk styrelse efter åtta år eller vid ålder 70 på grund av koden, säger Arne Mårtensson, ordförande i Handelsbanken och en av dem som ingick i den grupp som tagit fram koden.

I våras presenterade regeringens utredare Erik Åsbrink sitt förslag om en svensk kod för bolagsstyrning. Remissarbetet pågår och svaren ska vara inlämnade senast den 30 september.

En av idéerna i förslaget är att styrelseledamöter ska kunna sitta i högst åtta år eller tills de fyller 70 år, vilket uppfattats som att de som bryter mot detta tvingas lämna styrelsen.

– Det är en allvarlig missuppfattning att åttaårsgränsen eller sjuttioårsregeln ska ses som en begränsning. Vad vi vill är att nomineringskommittén ska lämna en förklaring på bolagsstämman, säger Arne Mårtensson.

Så den som sitter kvar efter åtta år bryter inte mot någon regel som kräver förklaring?

– Absolut inte. Den svenska rekommendationen kring styrelseledamöter är en “light-version” av vad andra länder i Europa tillämpar. I det förslag till kod som tagits fram står inget om att folk ska sluta efter åtta år, bara att nomineringskommittén ska ge en förklaring till varför de som suttit i åtta år ska fortsätta göra det, säger Arne Mårtensson.

Har mött kritik
Flera personer har ifrågasatt idén om en åttaårsgräns för ledamöter, liksom en 70-årsgräns. I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet kritiserade en grupp svenska näringslivsföreträdare med finansmannen Mats Arnhög i spetsen kraftigt förslaget.

Idén med en bortre gräns kommer från den brittiska motsvarighet till uppförande kod, Combined Code, som tar sitt avstamp i att styrelseledamöter ska vara oberoende. Med oberoende avses i Storbritannien helt oberoende, av bolaget, ägare och andra intressegrupper kring företaget.

Enligt de brittiska reglerna blir en ledamot beroende efter att ha suttit i sex år i styrelsen, varefter det behövs en förklaring. Efter nio år går inte beroenderollen längre att förklara bort. Det är den hårda tolkningen man vill slippa i den svenska bolagskoden.

I ett genmäle i Svenska Dagbladet skrev Erik Åsbrink “att koden inte föreslagit att sådana personer inte bör omväljas. Förslaget är att omval av sådana personer särskilt ska motiveras”.

Nyansskillnaden är viktig. Kodgruppen har inte velat se en massa förklaringar i årsredovisningarna där de svenska bolagen ska tvingas visa för hela världen att de bryter mot svenska regler. Bättre att snickra ihop ett eget förslag. I kallelsen till bolagsstämman eller i årsredovisningen kommer därför inte frågan år i styrelsen att tas upp som en avvikelse som måste förklaras.

– Vi vill inte tvinga svenska företag att byta ut folk i styrelsen som de vill ha kvar. I praktiken blir det inte någon skillnad jämfört med tidigare. Redan i dag berättar ju bolagsstämman lite om ledamöterna som ska väljas på stämman, säger Arne Mårtensson.

___________________

NÅGRA AV NÄRINGSLIVETS ÖVERLIGGARE:

Tom Hedelius, 65 år. Volvos styrelse i tio år.

PG Gyllenhammar, 69 år. Ordförande i Kinnevik.

Arne Mårtensson, 53 år. Nio år i Holmen.

Claes Åke Hedström, 65 år. Scanias styrelse i tio år.

Anders Scharp, 70 år. Investors styrelse i 16 år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.