Inga överraskningar från Securitas

Säkerhetskoncernen Securitas presenterade en stark rapport men klinisk fri från överraskningar. Omsättningen och resultatet var helt i linje med analytikernas förväntningarna och ledningen håller fast vid målsättningen om upp emot 30 procents vinsttillväxt för helåret. Aktiemarknaden hade tydligen högre förväntningar än så och sänkte aktien med 3 procent till 190,50 kronor.

Securitas kom inte med några större överraskningar vad gällde omsättningen som steg med 63 procent, varav 5 procent organsikt till 27,9 miljarder kronor. Inte heller resultatet på 694 Mkr före skatt chockade speciellt många. Sammantaget var både försäljningen och resultatet på någon procent när vad analytikerna enligt SME hade räknat med inför rapporten.

Arbetet med att få ordning på den förvärvade bevakningsverksamheten i USA, Burns och Pinkerton, fortgår enligt plan skriver Securitas. Att växa verksamheten har kommit i andra hand och den organiska tillväxten är fortfarande betydligt lägre än i resten av koncernen. Istället är det synergieffekter som förbättrat rörelsemarginalen och stått för ökningen av rörelseresultatet från 253 till 680 Mkr.

Rörelsemarginalen i den amerikanska bevakningsrörelsen på 5 procent är dock sämre än i Europa. Första halvåret var rörelsemarginalen i den gamla världen oförändrad på 6,4 procent. Den organiska tillväxten är fortfarande lite av en besvikelse med låga tillväxttal i Frankrike och Tyskland.

Larmverksamheten, som tvingade Securitas att vinstvarna förra hösten, är nu uppe på svarta siffror igen. Efter en kraftig omstrukturering av den amerikanska verksamheten var rörelseresultatet positivt i juni. Försäljningen fortsätter dock att backa. Securitas skyller tappet på att mindre än hälften av försäljarna har varit anställda i mer än ett år.

Smålarmsrörelsen förlorade lite av det rakettempo bolaget vuxit med de senaste åren. Den organiska tillväxten stannade vid 30 procent, 33 procent i fjol. Rörelsemarginalen sjönk dessutom något.

Värdehantering briljerar med hög organisk tillväxt, 16 procent under det första halvåret. Rörelsemarginalen förbättrades också något. I maj köptes de resterande 51 procenten i amerikanska Loomis Fargo för 1 miljard kronor. Genom affären kommer den årliga försäljningen att proforma fördubblas till 8,6 miljarder kronor och rörelseresultatet öka med 350 Mkr.

Securitas förlorade i fjol något mot femårsvision som säger att vinsten ska växa med 25 procent per år. I år är det tänkt att den förlorade marknaden ska tas igen. Ledningen höll i rapporten fast vid detta och gör bedömningen att det finns möjlighet att öka resultatet före skatt med upp emot 30 procent.

Omsättningen per affärsområde, första halvåret (organisk tillväxt inom parentes) Bevakning, USA: 13,6 miljarder (+2 procent) Bevakning, Europa: 9,3 miljarder (+5 procent) Larm: 1,6 miljarder (+2 procent) Direct Europa: 0,5 miljarder kronor (+30 procent) Värdehantering: 2,9 miljarder kronor (+16 procent)

Rörelsemarginal per affärsområde, första halvåret (fjolårets siffra inom parentes) Bevakning, USA: 5,0 procent (4,3 procent) Bevakning, Europa: 6,4 procent (6,4 procent) Larm: 6,8 procent (4,9 procent) Direct Europa: 9,6 procent (10,2 procent) Värdehantering: 6,9 procent (6,5 procent)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.