Inga investeringsbeslut i vindkraftsbranschen under Q3

Det togs under inga nya investeringsbeslut i vindkraftsbranschen under tredje kvartalet, vilket är i linje med föregående kvartal. Det skriver branschorganisationen Svensk Vindenergi i ett pressmeddelande.
Inga investeringsbeslut i vindkraftsbranschen under Q3 - Vattenfall vindkraft havspark
Foto: Vattenfall

Utfallet innebär att inga nya turbiner beställdes under perioden.

“Årets tredje kvartal brukar vara svagare, så vi får se hur fjärde kvartalet utvecklas. Det finns projekt som kommit så långt att de skulle kunna fatta investeringsbeslut, men för att öka deras chanser behöver de bättre långsiktiga investeringsförutsättningar och det är tyvärr för stora osäkerheter idag”, kommenterar Erik Almqvist, ansvarig för elnät och elmarknad på Svensk Vindenergi.

Det som utpekas påverka klimatet för investeringar är bland annat låga elpriser, politisk osäkerhet, höga kostnader och dröjande besked om anslutning till elnätet.

Vissa av dessa faktorer riskerar se statliga energibolaget Vattenfall välja att också avvakta med Kattegatt Syd utanför Falkenberg, efter att ha pausat vindkraftsprojektet Kriegers Flak.

“Vi gör vad vi kan för att se hur vi kan få ned kostnaderna i projektet. Vi pratar med våra leverantörer och de som kan tänkas köpa elen därifrån också”, säger VD Anna Borg i en intervju med Dagens industri.

Kriegers Falk pausades bland annat på meningsskiljaktigheter med regeringen om vem som ska stå för kostnaden för anslutningen av vindkraftsparken till stamnätet – Vattenfall eller staten.

Idag finns det redan 6 400 MW aviserade och redan tillståndsgivna vindkraftsprojekt där investeringsbeslut skulle kunna tas, enligt Svensk Vindenergi.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF