Inflationen sjunker: ”Kassaskåpssäker sänkning i november”

Konsumentpriserna i Sverige sjunker i månadstakt i september och ligger fortsatt under Riksbankens mål. Det visar SCB:s nya snabb-KPI.
Inflationen sjunker: ”Kassaskåpssäker sänkning i november” - konsument shopping h&m kpi
Foto: Mickan Mörk/TT

“Första gången sedan dec 2021 som kärninflationen (KPIF-XE) ligger på inflationsmålet 2%. Inflationsförväntningarna “kramar” målet. Det är kassaskåpssäkert att räntan sänks 7 nov men aptiten på -50 pkt har dämpats rejält. Att sänka skyndsamt men med förnuft gäller”, skriver SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist på X.

Det är första gången som SCB släpper snabb-KPI, en preliminär siffra innan den fullständiga rapporten, som släpps den 15 oktober.

På årsbasis steg konsumentpriserna, KPI, 1,6% (+1,9), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 1,6%. Månadstakten för KPI var 0,2%.

Den preliminära inflationstakten enligt KPIF (konsumentprisindex med fast ränta) sjönk till 1,1% i september, från 1,2% månaden före. Väntat var just 1,1%. Månadsförändringen för KPIF från augusti till september var 0,3%.

“Kärninflationen var något högre än väntat, även om övriga mått var i linje med förväntan. Det ändrar inte vår bedömning om att Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter vid sitt nästa möte i början av november, till 3%. Protokollet från Riksbankens senaste möte var visserligen duvaktigt, men vår bedömning är att KPIF hade behövt komma in närmare 1% för att de skulle slå till med en dubbelsänkning”, säger Lars Kristian Feste, räntechef på Lannebo Kapitalförvaltning.

Nordnets sparekonom Frida Bratt tror däremot att Riksbanken tar i mer.

“Manegen krattad för en dubbelsänkning – jag gissar att den kommer 7 november”, skriver Bratt på X.

För KPIF-XE (KPIF exklusive energi) var den preliminära inflationstakten i september 2%, vilket kan jämföras med 2,2% i augusti. Förväntat var 1,9%. Månadsförändringen för KPIF-XE från augusti till september var 0,4%

Sverige, % september, 2024 Konsensus augusti, 2024
KPI, YY 1,6 1,6 1,9
KPIF, YY 1,1 1,1 1,2
KPIF exklusive energi, YY 2,0 1,9 2,2

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Innehåll från annonsör