Inflation
Bergqvist: Inte bra – den underliggande inflationen stiger
Inflationstakten enligt KPI var 11,7% i januari, väntat var 11,8%, så aningen lägre än estimatet och en nedgång från december då den var 12,3%.
“Elpriserna sjönk med 27,4% den senaste månaden, vilket bidrog till att inflationstakten gick ned från december till januari”, skriver Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB.
Inflationstakten exklusive energi var dock 8,7% i januari, vilket är en ökning jämfört med december då den var 8,4%. Det är också högre än den förväntade siffran som låg på 8,1%.
“INTE BRA!”
“Inte bra! Underliggande inflation stiger! Riksbank är inte klar. Inflationen kan nå målet 2% vid årsskiftet 2023/24. Det öppnar två dörrar: penning- resp finanspolitiska. Betyder stöd för tillväxten 2024”, skriver SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist på twitter.
Lägre priser på kläder, möbler och transport bidrog också till den minskande månadsförändringen.
Prissänkningarna motverkades av ökade priser för restaurangbesök och logi, där det var prisökningar på restaurangbesök som bidrog mest. Nedgången i månadsförändringen motverkades också av höjda månadsavgifter och räntekostnader för bostadsrätter. Livsmedelspriserna gick också upp vilket delvis kan förklaras av höjda priser på sötsaker och glass.
“Mycket starkare underliggande inflationstryck. Mer ihållande inflation drivet av sötsaker och glass, restaurangbesök, utmanande för Riksbanken…”, skriver Swedbanks chefsekonom Mattias Persson på twitter.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.