Inflationen lurar
Inflationen har stigit en hel del under det senaste året. I förra veckan rapporterades att inflationen i EMU-länderna steg från 2,0 procent i februari till 2,1 procent i mars. Det innebär att den för första gången är högre än den europeiska centralbankens mål på högst två procent. I USA har inflationen stigit från drygt en procent i början av 1998 till 3,7 procent i mars.
Dyrare olja
Men hittills är det framför allt den dyrare oljan som förklarar de stigande priserna. Exklusive energipriser ser inflationen fortfarande mycket beskedlig ut. I USA ligger den på drygt två procent och i EMU-länderna på omkring en procent. Och nu har ju oljepriserna fallit tillbaka rejält. Sedan toppen i mars har råoljepriset gått ned ungefär tio dollar per fat till 23 dollar.
Så småningom kommer inflationen därför säkert att dra sig nedåt.
Men det kan knappast handla om mer än en viss respittid innan inflationen vänder uppåt igen. Liksom för Sveriges del kan man säga att det blir först under de närmaste åren som vi får ett verkligt test på hur varaktig den låga inflationen i stora delar av världen faktiskt blir.
Nu revideras ju tillväxtprognoserna uppåt på löpande band och tillväxten i världen som helhet blir enligt Internationella valutafonden (IMF) över fyra procent i år. Det är mer än den långsiktigt uthålliga tillväxten. Det innebär alltså att resursutnyttjandet, och därmed risken för inflation, ökar. IMF bedömer också att det är mer sannolikt att tillväxten blir ännu högre än att den blir lägre. Goldman Sachs spår till exempel att världstillväxten blir 4,5 procent i år. Det blir i så fall det bästa året sedan i slutet av 1980-talet.
IMF har dragit upp sin prognos för årets tillväxt med nästan en procentenhet bara sedan i oktober. Återigen är det framför allt USA som överträffat förväntningarna. Sedan i oktober har IMF reviderat upp prognosen för den amerikanska ekonomin med nästan två procentenheter till 4,4 procent. Och den prognosen framstår närmast som försiktig om man jämför med andra. Flera av de stora investmentbankerna spår att USA kommer att växa med så mycket som fem procent i år.
Tysk tillväxt
Men det är inte bara USA:s tillväxt som revideras uppåt. I förra veckan presenterade till exempel de sex ledande tyska konjunkturinstituten en ny prognos för den tyska ekonomin. Tyskland har ju under de senaste åren hört till de länder som har haft lägst tillväxt och förra årets tillväxt blev bara 1,5 procent. Men nu har även Tyskland börjat vända uppåt på allvar och för i år spår instituten att tillväxten når upp till 2,8 procent. Den tyska regeringens egen prognos på 2,5 procent får sannolikt revideras uppåt. Även för EMU-länderna som helhet har tillväxtprognoserna höjts och ligger nu snarare över än under tre procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.