Infekterade konsultköp avgörs idag
Den 14 maj förlängde private equity-bolaget Nordic Capital sitt bud på Nordens största It-konsult Tietoenator. Nordic Capital bjöd den 20 mars 15 euro (motsvarande cirka 140 kronor) för varje aktie i bolaget. Budet blev fientligt då Tietoenators styrelse den 27 mars tackade nej. Härom veckan gick också det finsk-svenska bolagets fyra största finländska intstitutionella ägare, med 8,7 procent av kapitalet, ut och avslog budet.
Det har förekommit rykten om att amerikanska private equity-jätten Blackstone ensamt eller ihop med andra skulle förbereda ett motbud. Inget sådant har dock synts till och Tietoenator-aktien handlas fortfarande under budnivån, på torsdageftermiddagen stängde kursen på 14,80 euro. Frågan är nu om Nordic Capital ska höja sitt bud, eller fullfölja det. I veckan kom ett pressmeddelande som visade att Nordic Capital hade sålt 4 procent av Tietoenator, vilket kan tyda på att budgivarna har antagit en vänligare attityd gentemot styrelsen.
I Malmö väntar ett gäng av stadens stora kapitalister på om sitt bud på konsulten Sigma ska gå igenom. Det är Sigmans huvudägare Dan Olofsson som ihop med bland andra Sten K Johnsson (Midway Holding), Martin Gren (Axis grundare), Percy Nilsson (Malmö Redhawks, PNB) och Greg “Turning Torso”-Meaning Green Dingizian har genom det gemensamma bolaget Askerö utveckling AB lagt ett bud på 7,50 kronor per Sigmaaktie. Det budet var en höjning från ett tidigare bud på 6,73 kronor.
Även i Sigmafallet har budet dragit till sig hård kritik. Dels vad gäller budnivån. Dels beträffande den närmast totala bristen på oberoende i den styrelse som har utvärderat budet. Askerö sitter redan på 55 procent av aktierna och har en mycket start ställning i bolag. Visserligen jävade Dan Olofsson själv och några andra ut sig inför utvärderingen. Då blev två personer kvar som ansågs vara tillräckligt neutrala
Affärsvärlden har tidigare visat att den neutraliteten är en sanning med modifikation. Den ene i utskottet är Sigmas vd Sune Nilsson, som trots att han i praktiken anställts av och jobbar för Dan Olofsson anses som tillräckligt fristående. I ett uttalande från det särskilda utskottet resoneras det till och med om Sune Nilssons oberoende, med hänvisning till att budgivarna planerar ett incitamentsprogram där han kan komma att ingå om budet går igenom. Men ändå fick han vara med i utskottet. Den andre är Konstantin Caliacmanis som, enligt Affärsvärldens granskning, gjort affärer ihop sedan mer än tio år tillbaka.
Utskottet sa faktiskt nej till det första bolaget, men har nu tackat ja till det andra – uppbackad av två värderingsutlåtanden från olika firmor. Sådana värderingsutlåtanden har dock tidigare kritiserats hårt, och brukar i uppfattas som rena beställningsarbeten. Aktiespararna har samtidigt rekommenderat aktieägarna att säga nej till Sigmabudet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.