Industrivärdens VD om Ericssons mega-nedskrivningar: ”Hade varit bättre utan”

Industrivärdens substansvärde ökar och investmentbolaget har det senaste halvåret satsat mest på Volvo. I en intervju med Afv ger VD Helena Stjernholm sin bild av Ericssons 43-miljardersnedskrivningar av Vonage och duckar frågor om Handelsbankens mediasatsning.
Industrivärdens VD om Ericssons mega-nedskrivningar: ”Hade varit bättre utan” - Helena Stjernholm Ericsson Vonage
Ericsson skrev i förra veckan ner Vonage med ytterligare 11 miljarder. I en intervju med Afv ger Industrivärdens VD Helena Stjernholm sin bild av nedskrivningarna, som nu uppgår till 43 miljarder.

Industrivärdens substansvärde har stigit med 4% hittills i år och kom in på 361 kr räknat per sista juni.

Investeringstakten har varit förhållandevis god det senaste halvåret med 2,1 miljarder kronor som puttats in i de olika innehavsbolagen: 0,9 miljarder in i Volvo, 0,7 miljarder i Sandvik-aktier, 0,5 miljarder investerade i SCA och 0,1 miljarder i Alleima. Det framgår av investmentbolagets halvårsrapport som publicerades under måndagen.

Geopolitiska risker

När Affärsvärlden når VD Helena Stjernholm är hon på gott humör trots en hektisk rapportdag. Hon verkar nöjd med rapporten men ser också en del orosmoln på makrohimlen.

“Det är en relativt positiv underliggande makroutveckling, givet var vi kommer ifrån. Även om det finns en hel del mörka moln i termer av geopolitik och spända relationer mellan olika länder”, säger hon och fortsätter:

“Men rent makroekonomiskt så tycker jag att man ser tecken på att inflationen bekämpas, räntorna går ner, sedan är frågan i vilken takt, och den underliggande konjunkturen fortsätter att utvecklas relativt väl”.

Industrivärdens VD Helena Stjernholm vid Ericssons årsstämma. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

Tror du att geopolitiska spänningarna kommer påverka era innehavsbolag kommande halvåret?

“Det är tydligt att större geopolitiska skeendena påverkar de stora globala bolagen, inklusive våra innehavsbolag i termer av att spelreglerna kan snabbt ändras. Det beror på om man är leverantör till en marknad eller säljare på en annan marknad. Jag upplever att bolagens styrelser och ledningar behöver lägga mer fokus på den här typen av frågor idag än vad man gjorde för ett tag sedan.”

Hon menar att riskerna kan se olika ut beroende på vilket bolag det gäller och dess geografisk exponering samt branschexponering.

Under senaste kvartalet investerade ni som mest i Volvo. Är det ett bolag som ni tror extra på för tillfället? 

“Det är en del av vår affärsmodell att investera löpande i innehavsbolagen och vi ökar ju upp för att vi tror att det finns en långsiktig värdepotential.”

Om mega-nedskrivningarna: “Bättre utan”

Ericssons omskrivna förvärv av Vonage landade på 63 miljarder kronor. Budet lades 2021 och redan i oktober förra året behövde telekombolaget göra en nedskrivning på förvärvet med 32 miljarder kronor. Förra veckan kom nyheten att Ericsson gör en andra nedskrivning på förvärvet, denna gång på 11 miljarder kronor.

“Nu fick de en ny chef och då är det naturligt att se över verksamheten och de tillväxtprognoser man har och hur andra typer av bolag värderas. Då kom man uppenbarligen till slutsatsen att nedskrivningen behövdes. Men man konstaterade samtidigt från bolagets sida att man tycker att detta är ett strategiskt viktigt område”, säger Helena Stjernholm.

Nu ligger nedskrivningarna för Vonage på totalt 43 miljarder kronor. Är det bra att genomföra så stora nedskrivningar av ett förvärv? 

“Det viktiga är att man har sin strategi klar och att man jobbar mot det målet. Specifika nedskrivningar är svåra att kommentera på utifrån. Men självklart hade det varit bättre om man inte behövt skriva ner.”

Handelsbankens mediesatsningar

Ett annat innehavsbolag är Handelsbanken som fått spaltutrymme efter att deras kanal EFN avancerat och knutit till sig flera mediaprofiler. Det finns även uppgifter om att EFN kommer starta en tidning och ett förlag, vilket ifrågasatts av vissa.

“Jag sitter inte i styrelsen och jag skulle säga att det är en operativ fråga. Jag har ingen ytterligare kommentar”, säger Helena Stjernholm.

Michael Green, VD och koncernchef i Handelsbanken.
Michael Green, VD och koncernchef i Handelsbanken. Har fått en skakig början på VD-banan efter senaste kvartalsrapporten och mediesatsningarna. Foto: Claudio Bresciani / TT

Ni har ju ett aktivt ägande i era innehavsbolag. Någon synpunkt måste ni väl ha?

“Ja, absolut. Men vår huvudfokus är på strategiska frågor.”

Det här bedömer du inte vara en strategisk fråga?

“Nej, jag uppfattar det här som en operativ fråga.”

Historiskt låg skuldsättning

Skuldsättningsgraden i Industrivärden låg för tio år sedan på 18%. Förra kvartalet var motsvarande siffra 1%, för att vid halvårsskiftet ligga på 3%. Enligt Stjernholm finns det ingen plan på att öka belåningen för att frigöra mer likvid till investeringar.

“Det har varit en medveten strategi från vår sida att ha en låg belåning. Vi har en policy som säger att skuldsättningen ska ligga mellan 0–10% av aktieportföljens värde. Nu ligger vi på 3% och det finns ingen ny inriktning. Skuldsättningen varierar lite över tid, över längre cykler, men också inom året”, säger Stjernholm.

Om man blickar upp lite och tittar på det kommande halvåret, hur ser planerna ut?

“Vi har inga planer på några förändringar. Strategier beslutas av styrelsen, men som sagt, jag uppfattar att vi har en bra strategi som är tydlig och tjänar oss väl.”

Inga nya bolag in i portföljen? 

“Det är inte helt uteslutet, men huvudfokus ligger på att utveckla de bolag vi har i portföljen.”

 

LÄS OCKSÅ:

Analytikernas dom för investmentbolagen – och viktigaste innehaven

Afv-analytikerna listar 8 spännande aktier för andra halvåret – Nibe och norsk doldis tar plats

Handelsbankens VD om EFN: ”Jag möter få kunder som vill att vi ska döpa arenor…”

  • Skribent äger aktier i Handelsbanken
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.