Svensk ekonomi
”Industrin fortsätter driva på Sveriges ekonomi”
Sverige har klarat coronakrisen relativt bra, bland annat på grund av landet inte stängt ner ekonomin lika drastiskt som många andra länder. Ekonomin gynnades även av en relativt väl positionerad tillverkningsindustri, som i sin tur gav draghjälp till den stora industrinära tjänstesektorn. Och mycket talar för att industrin fortsätter att driva på Sveriges ekonomi de närmaste åren, skriver Teknikföretagen i sin konjunkturprognos. Svensk BNP väntas växa med 4,5% 2021 och 3,5% 2022.
“Svensk ekonomi har gynnats av en relativt väl positionerad tillverkningsindustri, som i sin tur givit draghjälp till den stora industrinära tjänstesektorn. Vi räknar med att industrin, direkt och indirekt via industrinära tjänster, även fortsätter att driva på Sveriges ekonomi de närmaste åren”, säger Teknikföretagens chefsekonom Mats Kinnwall.
Industriproduktionen förväntas öka med 9% i år och med 4,5% nästa år. Teknikindustrin väntas öka med 12% respektive 5%. I och med lättade restriktioner ses också förutsättningar för en stark konsumtionsutveckling.
Dessutom ses förutsättningar för ett betydande fall i arbetslösheten. Dock räknar Teknikföretagen med att arbetslösheten ligger kring 7% mot slutet av 2022
Teknikföretagen räknar med att med att den globala BNP-tillväxten ligger på 5,5% 2021, för att sedan avta till 3,5% 2022.
“Mycket av årets tillväxt kan tillskrivas en kraftig överhängseffekt – cirka 3 procentenheter – från det svaga 2020. Efter en förväntad kraftig rekyl under andra halvåret i år i samband med lättade coronarestriktioner räknar vi med en gradvis avmattning framöver”, säger Teknikföretagens chefekonom, Mats Kinnwall.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.