”Industriflykt från Sverige nästa”
Vilken är din syn på kreditkrisen?
– Det var inte oväntat att kreditkrisen kom, däremot har den blivit värre än vad de flesta, inklusive jag, befarat. Tråkigheterna är inte heller över trots att myndigheter och centralbanker vidtagit kraftfulla stödåtgärder. En stor anledning är att de flesta åtgärder kommit försent och istället för att lindra nedgångar och matta av toppar så förstärker aktionerna konjunktursvängningarna. Lågkonjunkturerna blir djupare och högkonjunkturerna starkare.
Vad tycker du om att Riksbanken sänkt räntan?
– Det är förvisso bra att reporäntan sänkts, men det har inte slagit igenom i banksystemen ännu och industriföretag har svårt att låna pengar. Det har gått från extrem optimism till tvärnit, vilket gjort bankdirektörer livrädda för att låna ut pengar. Andra faktorer för att få fart på hjulen finns dock där, exempelvis en svagare krona, bortblåst inflation och stödåtgärder. Men räntesänkningarna måste slå igenom på räntan som erbjuds till företag.
Hur ser finansieringssituationen ut för de bolag Traction äger?
– Våra bolag har inte så mycket lån utan är ganska konservativa. Trots allt har man märkt att banker är ovilliga att låna ut pengar till vettiga villkor.
Hur drabbas privatpersoner av krisen?
– Vad gäller lån och räntor tror jag inte problemen blir så uppenbara. Däremot anser jag att offentliga prognoser rörande arbetslösheten är väldigt optimistiska. Jag räknar med en arbetslöshet på över tio procent om ett år. När stat och kommuner har mindre medel till följd av att folk förlorar jobb riskerar vi att få se besparingar även inom den offentliga sektorn.
Vad tror du om privata företag?
– Inom privat sektor har vi redan sett varsel och under 2009 kommer detta att fortsätta till följd av krympande efterfrågan. Många bolags orderläggning har tvärnitat, vilket medför att lager måste säljas ut och produktion avvecklas. I Sverige har vi dessutom vad jag brukar kalla för LAS-skatt som drabbar de företag i störst behov av stöd.
Hur menar du?
– Dessa bolag behöver ställa om i produktionen och LAS-regler fördyrar processen, vilket tvingar bolag att ta i mera och medför att bolagen har mindre resurser när det väl tar fart. I början av 90-talet försvann 20 procent av industribasen från Sverige permanent och vi kan räkna med ett liknande utfall även denna gång.
Hur länge tror du krisen varar?
– Under 2009 kommer vi att få se stora neddragningar så det kommer inte börja ljusna förrän tidigast under slutet av 2009 eller början av 2010. Men först om ett par år, tidigast under slutet av 2010 eller under 2011 tror jag det börjar bli goda tider igen.
Din åsikt om USA?
– I USA tror jag det kommer att gå fortare eftersom de kom in i krisen tidigare och har klart med ordentliga stimulanspaket. Däremot har de överkonsumerat, vilket även är en orsak till problemen. Men bara för att man överkonsumerat bör man inte gå till den andra ytterligheten med nollkonsumtion, utan det är bäst att ligga någonstans mittemellan. Att låna pengar till konsumtion, bara för att tillgångspriser stiger, håller inte i längden.
Vad tror du om börsen under 2009?
– Det gäller att hitta fynden när kurser går ner. Vi har sett två bottnar under hösten och det kanske kommer en till. Dock kommer många bolag att uppvisa dåliga rapporter. Dessutom tvingas många bolag städa balansräkningar. Många bolag sitter med goodwill, lån och immateriella tillgångar i balansräkningen och har delat ut stora pengar under goda år. Dessa bolag tvingas nu dra i handbromsen.
Vad innebär detta?
– Det kommer att ske många nyemissioner och åtstramningar av utdelningar till följd av att många bolag utarmats under år med låg ränta, vilket gjorde det billigt att dela ut lånade pengar. En del bolag har till och med mer skulder än tillgångar undantaget goodwill. Ändå säger sig dessa bolag ha ”starka finanser”.
Riskerar dessa bolag att gå omkull?
– De beror på vilka ägarna är. Jättebolag med institutionella investerare som ägare är inte i fara, däremot löper mindre bolag risk för konkurs och då särskilt förhoppningsbolag med dålig balansräkning och dålig lönsamhet. Bolag med dålig balansräkning och god lönsamhet kan förbättra finanserna genom att slopa utdelning.
Några specifika aktier du vill framhäva?
– Det har redan börjat skett och vi kommer ytterligare att få se en sållning mellan bolag som har koll på sina finanser respektive de som inte har. Alla aktier kommer inte gå åt samma håll. Det är bra köpläge för den långsiktige i vissa bolag redan idag, även om det kan gå ner 20 procent från köpläget.
– Exempelvis har SCA skog som tillgångar istället för goodwill. H&M har aldrig hamnat i belåningsfällan utan är ett urstarkt bolag som inte tömmer ut sina resurser. Men de är privatägt och inte institutionellt ägt.
Ser ni på Traction köpläge i nuläget?
– Under de kommande par åren kommer det bjudas på en rad bra tillfällen att gå in i bolag exempelvis kan nyemissioner ge bra möjligheter att köpa på sig poster.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.