Industriarbetsgivarna ser en strukturell förändring av ekonomin

Återhämtningen i ekonomin fortgår, men vi befinner oss även i en strukturell förändring av ekonomin, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna, i en konjunkturrapport.
Kerstin Hallsten, Industriarbetsgivarna.
Kerstin Hallsten, Industriarbetsgivarna. Foto: Industriarbetsgivarna

Återhämtningen i den globala ekonomin väntas fortsätta och konjunkturåterhämtningen väntas också ge stöd åt industriproduktionen. Men de utbudsproblem som uppkommit på senare tid väntas bestå och påverka utvecklingen, skriver Industriarbetsgivarna i sin konjunkturrapport.

“Det finns en fortsatt risk att underleverantörer inte kommer att kunna leverera nödvändiga insatsvaror och därmed byggs inte produktionskapaciteten ut i den utsträckning som annars hade varit det naturliga i detta läge. Istället kan pristrycket bli högre, bland annat som följd av fortsatt höga priser på insatsvaror och för att kompensera för förlorade värden under pandemin. Ökad brist på personal med rätt kompetens ger liknande effekter”, konstaterar hon.

Utvecklingen kan också bromsas av osäkerhet kring vad som efterfrågas efter pandemin och vad som händer med efterfrågan i spåren av klimatutmaningarna, menar hon.

“Vi är inte bara inne i en konjunkturåterhämtning vi befinner oss även i en strukturell förändring av ekonomin”, säger Kerstin Hallsten.

Industriarbetsgivarna prognostiserar att BNP i Sverige och även i euroområdet ökar med 3,3% i år och 3,6% under 2022. Inflationen i Sverige väntas i genomsnitt bli 1,9% i år. Det är en viss upprevidering sedan prognosen i mars till följd av ett ökat kostnadstryck och större prispåslag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.