”Inbromsning börjar synas snart”

Den öppna arbetslösheten väntas ha stigit till 7,3 procent i juni från 5,9 procent i maj.

Det framgår av SME Direkts sammanställning av prognoser från 17 banker och fondkommissionärer. Prognosintervallet spänner mellan 6,8 och 7,5 procent.

I juni 2007 uppgick arbetslösheten till 7,8 procent, vilket var en uppgång från 6,1 procent i maj. År 2006 steg arbetslösheten till 8,5 procent i juni från 7,4 procent i maj.

Att arbetslösheten stiger i juni är ett säsongsnormalt mönster som beror på att sommarlediga studenter inte får sommarjobb i samma utsträckning som den övriga befolkningen har ett arbete.

– Det är säsongsmässigt på grund av alla studenter som kommer ut och ska arbeta och inte får jobb. Det är en temporär effekt som sedan försvinner, säger Nordeas chefekonom Jörgen Appelgren.

Analytiker säger att denna stigande arbetslöshet i juni är mycket stabil, men att storleken är svårare att beräkna.

– Det svåra att få en exakt bild av säsongsmönstret eftersom det är en så kort period och siffrorna visar en stor volatilitet, säger analytikern Olle Holmgren på SEB.

Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser Fondkommission, säger att svårigheten att veta hur många studenter som går ut i arbetslöshet gör prognoserna extra osäkra på sommaren.

– Därför ska man inte dra alltför stora växlar om det avviker från prognos, varken upp eller ned, säger han.

Erik Penser Fondkommission ligger högt och räknar med en arbetslöshet på 7,5 procent. Trots detta innebär det att arbetslösheten sjunker från 7,8 procent i juni i fjol, vilket enligt Sven-Arne Svensson är den mest rättvisande jämförelsen.

SEB räknar med att arbetslösheten säsongsjusterat bör visa en viss nedgång i juni.

– Om något sjunker arbetslösheten fortfarande lite svagt, även om det inte är ett jättetydligt mönster, säger Olle Holmgren.

Arbetsförmedlingens, AF:s, junistatistik, som publicerades torsdagen den 10 juli, visade att arbetslösheten steg till 2,8 procent, från 2,6 procent i maj.

Samtidigt var antalet lediga platser, med 43.000, närmare 22.000 färre än samma månad 2007 och den lägsta junisiffran sedan 2005. Antalet varsel uppgick till 5.000, vilket var 2.800 fler än i juni i fjol. Nästan en tredjedel av varslen rapporterades från Västra Götalands län, där ett stort antal personer varslades inom bilindustrin.

“Oväntat tidigt i konjunkturnedgången ökar antalet varsel om uppsägning… För tredje månaden i rad ligger antalet varsel omkring 5.000 och det tyder på att arbetslösheten, som ännu så länge är mycket låg, kommer att vända uppåt under hösten”, sade Jan-Olof Dahlgren tillförordnad generaldirektör på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Han tillade att “det blir nu allt tydligare att arbetsmarknaden är på väg nedåt” med hänvisning till det minskade antalet nya platser och även att antalet arbetslösa som får ett arbete fortsätter att minska.

Analytiker på marknaden säger att sysselsättningen fortfarande ökar något, men att tecknen på en avmattning nu syns allt tydligare och att arbetsmarkanden kommer att försvagas framöver.

– Varslen går upp, antalet nya platser visar en allt svagare utveckling och vi hör med företag som vi träffar att de skalat ned lite. Det finns ganska många tecken på att det håller på att bromsa in, men än så länge står sig de data som kommer in ganska hyggligt, säger Jörgen Appelgren på Nordea, som räknar med att en inbromsning kommer att börja synas under hösten.

SEB:s Olle Holmgren säger att det kommer en vändning, men “det brukar vara ganska segt innan det vänder”.

– Nivån på indikatorer tyder på att sysselsättningen kommer att öka ett till två kvartal framåt, om än ganska mycket mindre än det gjorde tidigare. Men med den konjunkturbild vi har är det sedan troligt att arbetslösheten nästa år börjar stiga och sysselsättningen börjar falla lite, säger han.

SCB publicerar arbetslöshetsstatistiken torsdagen den 24 juli, klockan 9.30.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.