Implanticas VD: ”Ett godkännande i USA – då kommer kursen röra sig uppåt”

Implantica satsar stort på sin enda lanserade produkt RefluxStop, men vägen till den amerikanska marknaden är längre än väntat. Trots detta, kombinerat med en tung aktiekursnedgång, ser bolagets VD Peter Forsell ljusare på framtiden och öppnar för en eventuell nyemission. "Jag har studerat hur andra bolag har gjort inför sin USA-lansering", säger han.
Implanticas VD: ”Ett godkännande i USA – då kommer kursen röra sig uppåt” - Peter Forsell VD på Implantica
Peter Forsell är VD på Implantica. Foto: Pressbild.

“Klick klick” ska räcka för att styra ett implantat inuti en patient som befinner sig på andra sidan jordklotet, om Peter Forsells plan går som önskat. Han är VD på medicinteknikbolaget Impantica som han grundade 2015.

“Grundtanken är att doktorn ska kunna kontrollera behandlingen av sina patienter på distans”, säger han och kallar det för e-hälsa.

Det First North-listade bolaget har nästan 300 produktpatent men vägen till Forsells vision är lång. I dag läggs nästan allt fokus på den enda lanserade produkten RefluxStop, som bolaget lagt ned en stor majoritet av sina resurser på.

När Affärsvärlden pratar med Forsell sitter han framför två stora banderoller, där produktens namn är tryckt på varenda millimeter.

Flaggskeppet skvalpar intill magstrupen

RefluxStop är en liten silikon-boll som via titthålskirurgi appliceras intill den ringmuskel som sitter vid matstrupens mynning ned till matsäcken.

Den muskeln har nästan en femtedel av Europas befolkning problem med, deras ringmuskel slutar fungera och täpper inte till ordentligt. Tillståndet kallas för Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD).

Med det uppstår sura uppstötningar, magsyra kan komma upp ur magen och orsaka brännskador i strupen, vilket kan göra det svårt att svälja.

Den här silikon-bollens uppgift är att stötta ringmuskeln för att se till att mynningen stängs ordentligt så att ingen magsyra sipprar upp till matstrupen. Det skiljer sig från andra existerande produkter som i stället omsluter matstrupen. En av dem är Johnson & Johnsons LINX-system, som också är RefluxStops huvudsakliga konkurrent

Lanseringen i USA drar ut på tiden

RefluxStop består av fem bitar silikon. Foto: Implantica

RefluxStop lanserades i delar av Europa 2018 och finns i dag på 40 sjukhus med cirka 900 behandlade patienter. Förklaringen till att patienterna inte är fler är att produkten ännu inte kommit in i de flesta sjukvårdssystemen, då myndigheterna betalar för produkten.

I nuläget får de delvis betalt av myndigheter i Storbritannien och Tyskland men resterande kostnader måste patienterna själva betala.

Myndigheterna i Italien och Spanien har också godkänt produkten, men deras systemet är annorlunda. Där måste sjukhusen ansöka till myndigheterna om att få betalt för produkten, vilket kan fördröja utrullningen.

“Nu efter sommaren hade vi ett möte med användare av RefluxStop och 44 kirurger från dessa länder”, säger VD:n.

Bolagets stora mål är dock att ta sig över Atlanten. I USA är sjukvårdssystemet mer gynnsamt än många europeiska, där kan man få pengar för produkten redan tidigt efter lanseringen.

I flera år har Implantica varit på väg att lansera i USA, men den regulatoriska processen tar längre tid än väntat. I den nödvändiga PMA-ansökan (Pre-Market Approval) ska totalt tre moduler godkännas av FDA.

“Den första har gått igenom FDA utan några betydelsefulla anmärkningar, och de andra två återstår. Vi är lite sena eftersom vi ville förbereda svar på synpunkterna på den första modulen,”, säger Forsell.

Varför tar processen i USA längre än vad ni först räknades med?

“En FDA ansökan är ett mycket stort projekt som involverar mängder med tester av produkterna och valideringar av produktionsprocessen, tillsammans med alla kliniska resultat. För att jämföra med ett gammaldags papperssystem talar man om en vägg med pärmar.”

Lanseringen av RefluxStop i USA kommer att förskjutas till tidigast 2025.

Kan tänka sig en nyemission

Forsell är Implanticas absolut största ägare med 47%, och på frågan om dess aktiekurs säger han det “bara går uppåt, uppåt, uppåt”.

“Det stämmer om man kollar på årets utveckling”, tillägger han och drar fram aktiekursen.

Jo, i år har den faktiskt börjat återhämta sig och har gått upp med hela 79%. Bolagets börsvärde ligger nu på nästan 3 miljarder kronor och aktien handlas för 42 kr, men det är betydligt mindre än vid börsnoteringen 2020.

Då var prislappen 65 kr per aktie, och bara några månader senare hade kursen stigit så att aktien kostade hela 172 kr. Men mer än så har det sedan dess aldrig blivit. Kursen har surnat rejält och gått ned 56% sedan notering.

“Vi blev så hämmade under pandemin, och då gick kursen ned. Men nu börjar folk förstå att det händer saker, och får vi godkännandet i USA så ska du se att kursen kommer röra sig allt snabbare uppåt.”

Implanticas tio största ägare

Ägare Kapital Värde i Mkr
Peter Forsell 46,65% 1 365
Handelsbanken Fonder 8,32% 244
Avanza Pension 2,50% 73,2
TIN Fonder 1,60% 46,9
Stephan Siegenthaler 1,30% 38
Fjärde AP-fonden 1,26% 36,9
Backahill AB 1,10% 32,2
If Skadeförsäkring AB 0,96% 28,1
Nordnet Pensionsförsäkring 0,80% 23,4
Nicole Pehrsson 0,69% 20,3

Vid halvårsskiftet hade bolaget 841 Mkr i kassan som beräknas räcka i ungefär 3,5 år till. Forsell säger också att de planerar att dra ned på bolagets kostnader, efter en period av “extraordinära kostnader” som FDA-ansökan bidragit till. Bolaget har till exempel behövt göra tester i “svindyra labb”.

Er senaste emission var 2021, finns planer på en ny?

“Jag har studerat hur andra bolag har gjort inför sin USA-lansering och har sett att de som satsat lite mer pengar på sin lansering får tillbaka det väldigt snabbt”, säger han.

Kan du tänka dig en nyemission för att sätta fart på en lansering i USA?

“Det kan man ju tänka sig. Men det är inte nödvändigt.”

Läs även:
Sedana Medical: Dags att vakna

Förvaltaren om nyckelinnehavet Surgical Science: ”Hur plastisk hjärna har nya VD:n?”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.