Imperiet som ömsar skinn
Stenbeckssfären har under årtionden varit en maktspelare på börsen att räkna med. Framför allt är det via Kinnevik som först Hugo Stenbeck, sedan Jan Stenbeck och nu senast Cristina Stenbeck har utövat makten.
I dag uppgår Kinneviks börsvärde till 63 miljarder kronor. Och även om Stenbeckssfären fortfarande är klart största ägare med totalt 38 procent av rösterna och 9 procent av kapitalet, spekuleras det sedan något år tillbaka i att Cristina Stenbeck ägnar sig åt något som skulle kunna kallas för ett långsamt farväl.
I januari meddelades att Stenbeck, numera sfärens ålderman, beslutat att lämna styrelsen i Kinnevik – även om hon skulle sitta kvar i valberedningen.
Beskedet, som innebar att Kinnevik inte skulle ha en familjemedlem i styrelsen, vilket inte hade hänt sedan grundandet 1936 – kom som en chock.
”Det är dags för ett nytt kapitel för mig”, sade hon då till Dagens Industri.
Under 2018 skedde dessutom en rad transaktioner som stöder tesen. Ägandet inom familjen delades upp tydligt, och Cristina Stenbeck lät också stämpla om 7,3 miljoner A-aktier till B-aktier som hon sedan till största delen sålde för cirka 2 miljarder kronor.
Enligt DI Digital har hon börjat återinvestera sina pengar från Kinnevik i svenska techbolag. I den privata portföljen finns bland annat scooterbolaget Voi, blodanalysföretaget Werlabs och flera startup-företag inom mode- och skönhetssektorn.
– Jag tror att Cristina har skruvat ned på maktambitionerna. Hon bygger upp och arbetar mer på sina egna innehav och vill inte vara så offentlig, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.
– En förklaring kan vara att hon tappade sugen efter sin brors död, fortsätter han.
Det hade förutspåtts att brodern, Max Stenbeck, skulle ta en viktig roll i Kinnevik i framtiden. I stället var han bara 30 år gammal när han avled i New York efter att ha drabbats av komplikationer av den diabetes som han led av. Han hade utbildat sig på New York University och var tillsammans med sin syster Cristina huvudägare i Kinnevik via holdingbolaget Verdere S.a.r.l vid sin död.
Det innehav som Max Stenbeck hade i Verdere fördelades i princip lika mellan de tre syskonen Cristina, Sophie och Hugo. Enligt Svenska Dagblaget tog Sophie också över Max roll i investmentbolaget Max Ventures, vars inriktning numera är skandinaviska startups med fokus på bland annat jämställdhet och klimat. Annars är hon inte inblandad i Kinneviks verksamhet så vitt det är känt. Hugo Stenbeck sitter däremot numera i Kinneviks valberedning tillsammans med Cristina Stenbeck.
Joakim Bornold ser ett potentiellt problem med att Cristina Stenbeck möjligen är på väg bort från Kinnevik för att koncentrera sig på sina privata affärer.
– Om du hittar en bra affär, tar du den själv då eller låter du Kinnevik ta den? undrar han.
Nu är alltså frågan vart Stenbeckssfären är på väg. Vad kommer att hända med det arv som Jan Stenbeck lämnade efter sig vid sin död i Paris 2002 endast 59 år gammal?
Till att börja med har det arvet redan bytt skepnad. När Cristina Stenbeck fattade rodret bara 24 år gammal, tog hon genast ett fast grepp om makten och har under årens lopp gjort Kinnevik till sitt.
Jan Stenbeck förändrade sfären efter eget huvud när han tagit makten efter en omskriven och mycket infekterad strid med systrarna Margaretha af Ugglas och den numer bortgångna Elisabeth Silfverstolpe. Han ställde omföretagsgruppen med satsningar på bolag som Tele 2, MTG, Millicom, Metro och Transcom.
Cristina Stenbeck har gjort precis som sin pappa – vågat göra stora förändringar och satsa nytt. Ett stort steg tog hon 2013, då Kinnevik gjorde sig av med kassakon Billerud Korsnäs vilket inbringade 3,7 miljarder kronor enligt ett pressmeddelande. Korsnäs hade vid försäljningen varit ett centralt innehav i sfären sedan 1930-talet.
Och medan fadern investerade i media och telekom har dottern satsat stort på bland annat e-handel. Numera väger Zalando tyngst i portföljen. Jan Stenbecks skapelse Tele 2 kommer först på andra plats och Millicom delades nyligen ut till aktieägarna.
Bland techbolagen i Kinneviks portfölj återfinns också e-handlaren Global Fashion Group, fintechbolagen Bayport och Betterment samt hälsotjänsterna Livongo och Babylon.
NärCristina Stenbeck avgick från Kinneviks styrelse för ett knappt år sedan hade hon alltså redan tagit ut färdriktningen.
– Jag gjorde entré när jag var 19 år och när jag var 24 fick jag ett jobb jag inte sökt. Efter det har jag hållit i alla förändringar för att komma till en punkt med rätt strategi och där är vi nu, sa hon då till DI.
Frågan är vad Jan Stenbeck hade tyckt om den utveckling som skett efter hans död. Hans tanke verkar ha varit att syskonen skulle hålla ihop, och att kapitalet – och makten – inte skulle delas upp i små portionsbitar.
Han bildade nämligen stiftelserna AMS Sapere Aude Trust och CMS Sapere Aude Trust som i dag är stora ägare i Kinnevik. Till stiftelserna, vars förmånstagare är Cristina, Hugo och Sophie, testamenterade han sin förmögenhet. Men eftersom bodelning skedde enligt svensk lag, tillföll endast ena hälften trusten, medan den andra hälften tillföll hans fem barn.
Det femte barnet, som blev känt först efter finansmannens död, hade Stenbeck tillsammans med en servitris på en av hans krogar i Stockholm.
Detta är en del av Affärsvärldens kartläggning av familjesfärernas börsinnehav. Samtliga artiklar går att hitta i årets sista nummer av Affärsvärlden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.