IMF-chefen Christine Lagarde blir ny ECB-chef

Ett utmärkt val med gedigen erfarenhet, som tar över i ett exceptionellt läge. Så beskrivs Christine Lagarde, nominerad till ny chef för Europeiska centralbanken, av svenska experter.
IMF-chefen Christine Lagarde blir ny ECB-chef - christine-lagarde-700_binary_6963825.jpg

På tisdagskvällen stod det klart att Christine Lagarde nominerats till ny ordförande för Europeiska centralbanken.

– Det är ett utmärkt val, Lagarde har en gedigen bakgrund i de här frågeställningarna. Det är en ärofylld position och hon kommer med all sannolikhet göra ett jättebra jobb, kommenterar Stefan Westerberg, senior ekonom på Stockholms handelskammare.

Han betonar att Lagarde innehaft tunga poster när det stormat i världsekonomin. Hon var Frankrikes finansminister under den globala finanskris som inleddes 2007 och chef för Internationella valutafonden (IMF) under den efterföljande skuldkrisen.

– Det kan komma till användning nu när mycket tyder på att vi går in i en period med svagare tillväxt, att då hantera penningpolitiken korrekt kan bli väldigt viktigt.

Hårda nypor

Även SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist hyllar nomineringen av Lagarde.

– Hon är bra i analysen, bra i kommunikationen och har en hög trovärdighet internationellt. Det är ett lysande val. Det här skulle också innebära att vi får den första kvinnliga ECB-chefen vilket jag tycker är på tiden.

Lagardes krishantering beskriver han som tuff.

– Jag kan tänka mig att några länder tyckte att hon var väl hård i nyporna under eurokrisen. När IMF skulle ge internationellt stöd tryckte hon på att det var väldigt viktigt att de krisande länderna tog sitt ansvar och gick igenom stålbad.

Krävs kreativitet

Tuffheten kommer även framgent att vara en resurs, tror Robert Bergqvist, men han efterlyser även andra egenskaper. ECB:s styrränta ligger redan på noll och möjligheterna att stimulera ekonomin med de medel som normalt står en centralbank till buds är begränsade.

– Hon börjar i en väldigt unik situation för en ECB-chef. Man har redan spelat ut det penningpolitiska kortet. Då kommer hennes roll eventuellt att bli att ställa mer krav på politikerna, om att bedriva mer expansiv finanspolitik eller på strukturella reformer för att förbättra arbetsmarknadernas funktionssätt. Det kommer att krävas fortsatt hårda nypor, men det kommer också att ställas krav på hennes kreativitet.

Någon inverkan på börserna eller euron tror Bergqvist inte att nomineringen kommer att få, vilket ska tolkas som ett gott betyg.

– Det här är den typ av nyhet där effekterna bara blir negativa om det skulle komma någon som inte har samma trovärdighet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.