Illa – men det kunde varit värre
Minskad försäljning, svagare efterfrågan, tunnare marginaler … Ja, det var ingen hejd på eländet när telekomkoncernen Ericsson i förra veckan släppte rapporten för tredje kvartalet. Resultatet var sämre än analytikernas snittprognoser, som ändå hade pressats ned rejält av vinstvarningen tidigare i månaden.
Ur ett investerarperspektiv är det riktigt illa: Aktien har nära nog halverats i år och platsar inte längre ens på topp tio-listan över Stockholmsbörsens största bolag i marknadsvärde räknat. Ericsson är nu på plats 14, med mätteknikbolaget Hexagon hack i häl. Om ursprunget till krisen i bolaget, och hur det kan komma igen, skriver Lotta Dinkelspiel i ett reportage på sidan 18.
Men när det gäller rapporteringen kring Ericsson i bredare medier, kan jag inte låta bli att undra om det finns ett mått av nostalgi och okunskap. För några veckor sedan skrev jag om att Ericsson aldrig haft så många anställda som nu – men andelen av dem i Sverige är rekordlågt, runt 12–13 procent. Ericsson är fortfarande en stor arbetsgivare i Sverige, men inte en av de absolut största. Missförstå mig inte – krisen i Ericsson är en stor nyhet. Men betydelsen för Sverige är långt ifrån vad den en gång varit.
Bakom varje varsel finns i bästa fall en orolig tid, i värsta fall en tragedi. Men man ska inte glömma att sysselsättningen i Sverige är hög och stigande, att det inom stora delar av industrin finns en skriande brist på arbetskraft. Affärsvärldens krönikör Lena Hagman (sidan 13) har flera gånger återkommit till hur bristen på kvalificerad arbetskraft håller tillbaka tjänsteföretagen.
Nej, då kan det nog på kort sikt göra mer ont när SAS, med 3 400 svenska anställda, nu ser ut att bli danskt (se sidan 9). Men den nyheten har vi inte läst så mycket om, ja tills nu då.
En bolagsbyggare i absolut toppklass
Apropå Hexagon lämnar Melker Schörling alla sina styrelseuppdrag under våren, av hälsoskäl. ”Det är som om Zlatan skulle säga att han slutar spela fotboll”, som DI:s Richard Bråse uttryckte saken. Det är bara att hålla med.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.