Fastighet SBB
Ilija Batljan efter rapporten: Blankarna försöker skrämmas
Den utsatta tiden för presentationen är klockan 10.00 men börjar fyra minuter efter utsatt tid. Förmodligen för att hinna skicka ut kommentarer som bemöter blankarrapporten först, och dessa kommentarer skickas ut klockan 10.03. Sedan börjar SBB:s presentation av Q4-rapporten med bolagets VD Ilija Batljan. Då har han redan hunnit avverka ett morgonpass i DiTV klockan 8.00. Det är en hektisk dag för fastighetsprofilen och man kan förmoda att han åt en stadig frukost.
Över 1000 personer följer presentationen via webben och 100 personer på telefon. Intresset är minst sagt stort efter den stormiga veckan där Viceroy Research har släppt en kritisk rapport om SBB, Ilija Batljan har tillbakavisat anklagelserna i rapporten och menar att blankare har gått ihop i en samordnad, och kriminell, attack med syfte att manipulera aktiekursen.
I SBB:s rapport som släpptes under morgonen framgår bland annat att förvaltningsresultatet ökade med 33% och att bolaget höjer utdelningen med 30% jämfört med fjolåret. Nytt för i år är även att utdelningen kommer att delas ut på månadsbasis.
Resultatet före skatt landade på 29,4 miljarder kronor där 21,8 miljarder, alltså 74%, utgjordes av värdeuppgångar av fastigheterna.
Just värdeuppgångar var något som Viceroy gick hårt åt i sin rapport. Viceroy anklagar SBB för att trissa upp sina fastighetsvärden på ett icke-transparent sätt. Viceroy menar att försäljningar av fastigheter ska ha avbrutits för att ”bevisa” värdena. I rapporten lyfte Viceroy nio specifika transaktioner där detta ska ha skett.
Men det visade sig dock finnas flera felaktigheter i rapporten och Alecta tillbakavisade uppgiften om att de skulle ha reverserat ett köp från SBB från 2020, som alltså var en av transaktionerna som lyftes i Viceroys rapport.
”Vi kommer aldrig låta kriminella påverka vårt bolag. Vi har publicerat kommentarer under morgonen. Polis och svenska myndigheter kommer att utreda de kriminella. SBB:s tillgångar värderas varje kvartal av fem internationellt erkända värderare”, säger Ilija Batljan.
Under frågestunden kommenterade en analytiker blankningsrapporten och frågade om man ska orolig för att SBB kan få problem på obligationsmarknaden och i sådana fall behöva sälja av tillgångar snabbt.
”Du behöver inte vara rädd, blankarna har försökt få dig att bli rädd. De försöker stjäla dina pengar genom att korta obligationer men de kommer att utredas av svenska myndigheter”, säger Ilija Batljan.
Drar ner på förvärvstempot
SBB har haft hög förvärvstakt under de senaste åren men räknar med ett lugnare tempo under 2022.
”Vi fokuserar på organisk tillväxt och på att uppnå BBB+ rating”, säger Ilija Batljan under presentationen.
Fastighetsportföljens värde uppgick vid årsskiftet till 149,3 miljarder kronor. Målet är att fastighetsbeståndet ska uppgå till 300 miljarder kronor år 2026. Men under presentationen säger Ilija Batljan att bolaget inte behöver göra några nya förvärv under 2022 för att nå målet till om 300 miljarder kronor i fastighetsvärde för 2026, och trycker åter igen på att SBB fokuserar på organisk tillväxt samt att förbättra sin ratingnivå.
Rapporten fick ett svalt mottagande på aktiemarknaden och SBB:s aktie är i skrivande stund ner 13%.
En sammanställning över dagens börsvinnare respektive -förlorare finns på Afv:s sida börsen idag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.