Ikea
Ikeas nya ryska tvist
Sedan Ikea år 2000 öppnade sitt första varuhus i Ryssland har verksamheten i landet kantats av korruption, tvister och affärer med tveksamma partner som lett till omfattande juridiska processer. Möbeljätten har, enligt Reuters och andra medier, tvingats betala miljardbelopp i en förlikning med uthyraren av dieselgeneratorer till de ryska varuhusen. Och en genomgång som ryska tidningen Kommersant gjorde i fjol visade att Ikea under sin tid i landet dragits in i över 200 skiljedomsprocesser och över 500 rättsfall.
Ikea-grundaren Ingvar Kamprad sa under sitt sommarprogram i Sveriges Radio 2009 att Ikea inte betalar mutor. Men förklarade samtidigt att viss flexibilitet krävts.
– Hade vi följt alla lagar skulle vi inte ens ha kunnat öppna vårt första varuhus i Ryssland, sa Kamprad till Sveriges Radio.
Ikeas ledning har gjort genomlysningar av den ryska verksamheten vid flera tillfällen. I samband med en sådan år 2010 skrev Kamprad i ett pressmeddelande att han varit ”för optimistisk när det gäller Rysslandssatsningen”.
Nu kan Affärsvärlden avslöja ytterligare en tvist. Ikea i Ryssland är indragen i en ägarkonflikt kring Ikeas affärskomplex i Moskvaförorten Chimki, där en markägare driver en rättsprocess mot den svenska möbeljätten.
Avhängigt den processen pågår en brottsutredning där icke-namngivna Ikea-anställda är brottsmisstänkta. Rent finansiellt riskerar Ikea att förlora den förvärvade marken och dess byggnader. Enligt en uppskattning är det värden på uppemot 1,2 miljarder kronor.
– Det är en dispyt som går tillbaka till tomten som Ikea köpte 2011, säger Annika Mohlin, presskommunikatör på Ikea.
Ikea har aldrig tidigare kommenterat denna rättsprocess som löpt i ett flertal år och fram till nu inte varit känd för allmänheten. Annika Mohlin uppger samtidigt att Ikea i Sverige inte har insyn i alla turer eller rättsprocesser i Ryssland.
Klicka här för att läsa vidare om Ikeas nya ryska problem.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.