Tesla
IF Metall: Därför vill vi inte svara på hur många som strejkar
"Just på den här arbetsplatsen kan det vara känsligt för medlemmarna", säger Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metall, till Affärsvärlden.
Över sju veckor in i konflikten mellan fackförbundet IF Metall och elfordonstillverkaren Tesla är det fortfarande oklart hur många av de anställda som faktiskt gått ut i strejk.
Det som varit känt sedan tidigare är att Teslas svenska dotterbolag, TM Sweden AB, sysselsätter 289 anställda enligt senaste årsredovisningen. Runt 130 av dem är tekniker och enligt IF Metall är det ”fler än hälften” av de Tesla-anställda som är fackanslutna då IF Metall uppger att de har mellan 120-130 inom sitt avtalsområde.
Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metall, är fåordig kring hur många som strejkar på Tesla.
Hur många Tesla-anställda strejkar just nu?
“Vi har ingen direkt siffra på exakt hur många det är som strejkar eftersom att det varierar och ser olika ut på olika orter”, säger Jesper Pettersson till Affärsvärlden.
Men någon siffra borde ni ha? Eller vet ni inte?
“Nej, det är heller ingen siffra som vi går ut med på det sättet. Men det är tillräckligt många, så kan man säga. Vi vet att det finns människor som är våra medlemmar som är inne och jobbar. Men vi vet också att det är väldigt många som strejkar och att de tar in andra utifrån som är inne och täcker upp för dem som strejkar.”
TESLA i SVERIGE
I slutet av 2022 hade företaget 11 butiker och servicecenter i bland annat Stockholm, Malmö, Uppsala, Helsingborg, Umeå, Göteborg, Luleå och Norrköping.
IF Metall har inte gått ut med någon siffra på antalet strejkande alls sedan konflikten startade. Varför gör ni inte det?
“För att det är känsligt och kan leda till oönskade repressalier. Är man medlem i facket eller inte? Just på den här arbetsplatsen kan det vara känsligt för medlemmarna. Går vi ut med en siffra så kan man härleda det till vem det är som är medlem och inte är medlem. Vi har medlemmar som fortsatt arbeta och vill inte att Tesla ska veta vem som är medlem i facket eller ej.”
På vilket sätt kan det bli repressalier?
“Det är extra känsligt på Tesla. Bolaget skiljer sig från andra genom att ha så tydligt skeptisk inställning till fackförbunden. Det finns en antydan om att fackmedlemmar kan förlora jobbet om de strejkar eller för fram vittnesmål om arbetsmiljöproblem på Tesla”, säger Jesper Pettersson.
Affärsvärlden har sökt Tesla sedan i torsdags för att låta bolaget bemöta uppgifterna, men bolaget har ännu inte återkommit.
Stöd från Danmark
Under tisdagen kom nyheten om att Danmarks största fackförbund, 3F, som är danska motsvarigheten till Transportarbetarförbundet, varslar för en konflikt med Tesla. Danska hamnarbetare och chaufförer kommer inte att ta emot och transportera Tesla-bilar till Sverige, ifall varslet verkställs. Under onsdagen valde Norges största fackförbund, Fellesforbundet, att backa upp IF Metall och under fredagen gjorde det finska facket AKT samma sak.
Jesper Pettersson hoppas på fler sympatiaktioner.
“Idag har vi ju sett att danska transportfacket har gått ut och varslat om sympatiåtgärder. Det är vi tacksamma för. Vi känner ett starkt stöd både nationellt och internationellt för den här konflikten”, säger Jesper Pettersson och fortsätter:
“Och sen får vi se vad andra nordiska vänner har för sig men det är heller ingenting vi kommenterar innan varsel läggs. Om fler förbund skulle lägga varsel får de berätta det själva.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.