Icons asienäventyr jackpott för alla – utom aktieägarna
Icon Medialabs aktieägare ska ta ställning till förslaget att Icon ska köpa ut de övriga delägarna i Icon Asia vid en extra bolagsstämma den 20 december. Det finns flera frågor att fundera över fram till dess.
Trots att Icons koncernchef Ulf Dahlsten försöker framställa det som något positivt är måndagens beslut i Icons styrelse att lämna ett erbjudande till de övriga delägarna i Asien-bolaget inget självklart val för Icons aktieägare.
Om förslaget går igenom innebär det ytterligare utspädning av aktiekapitalet. Två nyemissioner krävs för att ta över Asien-bolaget. Den första på 420 Mkr, den andra på 100 Mkr.
För de pengarna köper Icon ett bolag med 310 anställda och kontor i fyra länder i Asien och Australien. Omsättningen beräknas till 35 Mkr under sista kvartalet i år. Men det är osäkert vad som döljer sig bakom dessa nyckeltal. Asien-äventyret är dåligt genomlyst och Icon har själva inte genomfört någon formell analys av verksamheten ännu.
Grundläggande värderingsmetoder visar att värderingen per Asien-anställd är 1,4 Mkr. Det kan jämföras med värderingen på Icons anställda i moderbolaget som på måndagen var 1,1 Mkr.
Det är bråttom när Icon tar över avknoppningen i Asien. Verksamheten ska enligt förslaget ingå i koncernens räkenskaper från och med den första januari nästa år. Då har Icon ökat dagens ägarandel på 22 procent till 85 procent om allt går enligt planerna. Större än så blir nämligen inte ägarkakan för Icon. Däremot kan den bli mindre.
Ansvaret för det fortsatta kapitalbehovet i Asien faller tung på Icon och Ulf Dahlsten flaggar redan nu för att nya investerare måste in i projektet. Detta väntas ske under våren och utspädningseffekterna är idag oklara.
Klart är dock att Icon Asias kostnader kommer att synas direkt i Icons resultat- och balansräkning med start från första kvartalet nästa år. Att denna belastning inte skulle påverka Icons resultat var i våras det huvudsakliga skälet till att Asien-satsningen gjordes med externa delägare. Går affären igenom är läget alltså ett annat.
Vem är det då som vinner på affären? Icons koncernchef Ulf Dahlsten hävdar att aktieägarnas intressen har skyddats på bästa sätt. Detta gör dem dock inte automatiskt till vinnare. Snarare har de fått ännu en lottsedel i handen och någon vinstdragning blir det inte tal om förrän tidigast 2002.
I det perspektivet är det Icon Asias externa delägare som vinner på att affären klubbas igenom. De tre Icon-grundarna Johan Staël von Holstein, Erik Wickström och Jesper Jos Olsson fick alla chansen att investera privat i Asien-projektet. Det samma gällde riskkapitalisten Kjell Spångberg och Icons storägare IPG tillsammans med ytterligare ett par institutioner.
Grundartrion gick in med omkring 200 Mkr i bolaget i april. Sedan dess har marknaden för internetkonsulter förändrats radikalt. Utvecklingen har varit negativ med kraftiga kursras som följd. Att då byta onoterade aktier i Icon Asien med osäker framtid mot vanliga Icon-aktier är en vinstlott av flera skäl.
1. Det har varit en bra investering
Trion får ut 140 Mkr i Icon-aktier. Trots en värdeminskning på 30 procent är det en betydligt bättre utveckling än vad vilken internetkonsult som helst kan visa under perioden. Hade grundarna exempelvis satsat pengarna i vanliga Icon-aktier i april hade de bara haft kvar 50 Mkr idag.
2. Det kan bli mer pengar
De tre Icon-grundarna måste gå in med drygt 20 Mkr i Asien-projektet som ett led i affären. Det ger en ägarandel på 2 miljoner nytryckta aktier i Icon Asien. Denna investering ska vara löst inom två år, antingen genom en börsnotering i Asien eller ett återköp från Icon. Trion kan alltså bli utköpt från Asien-bolaget en andra gång.
3. Det kan bli mer aktier
Icons erbjudande innehåller också en tilläggsköpeskilling i form av Icon-aktier som Icon Asias nuvarande aktieägare får om bolaget uppfyller vissa krav under perioden oktober 2001 till mars 2002. Storleken på denna utbetalning bestäms vid en senare tidpunkt.
4. Cash is king
Johan Staël von Holstein och hans två kompanjoner har haft stor glädje av att äga börsnoterade Icon-aktier denna höst. Holstein har sålt alla sina aktier i Icon sedan september. Erik Wickström har bara en bråkdel av sitt innehav kvar (den senaste utförsäljningen offentliggjordes samtidigt som Icons styrelse diskuterade Asien-bolagets framtid på måndagen).
Som belöning blir de nu åter storägare i Icon. Trions Asien-innehav motsvarar 4 procent av aktierna i moderbolaget enligt erbjudandet. Tillsammans med de mindre innehav som Jesper Jos Olsson och Erik Wickström har kvar i bolaget gör det trion till den tredje största delägaren i Icon om affären går igenom.
Kursraset i Icon gör också att grundarna blir utköpta med mycket lågt värderade Icon-aktier jämfört med toppnivåerna det senaste året. Om Icon bara stiger till nivåerna i början av november skulle det innebära att måndagens erbjudande dubblas i värde. Men Ulf Dahlsten tror kanske inte på någon snar kursuppgång som kan sticka de övriga Icon-aktieägarna i ögonen?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.