Icon-grundare köper in sig igen
Icongrundaren Magnus Lindahl beskrivs ofta som killen som var smart nog att sälja sina aktier i tid, innan kraschen var ett faktum. Efter att ha grundat företaget 1996 blev han utköpt efter bara drygt två år och styrde istället om engagemanget till att bygga upp nätmäklaren E-trade i Sverige. Efter att ha sålt tillbaka företaget till det amerikanska moderbolaget och gjort sig en mindre förmögenhet på kuppen har han sedan i höstas dock lämnat sina operativa uppdrag. För tillfället agerar han riskkapitalist via sitt Time Vision, som bland annat har Jobline, Redeye och Printon i portföljen.
I IT-rasets spår har han nu gjort comeback som ägare i Icon. Exakt hur mycket pengar han har satsat, och kommer att satsa framöver, vill han inte svara på, men klart är att han går på tvärs mot grundarkollegerna tillsammans med Johan Staël von Holstein, Erik Wickström och Jesper Jos Olsson, som sedan februari 1999 successivt minskat sina innehav.
”Nja, är det så? Erik och Jesper är fortfarande stora ägare i bolaget. Jag har köpt mindre poster vid olika tillfällen och kommer säkert att göra några ytterligare köp men avser inte att bli storägare i bolaget och engagera mig aktivt. Det är bara så att Icon har en särskild plats i mitt hjärta och det är roligare att följa utvecklingen om man är delägare”, säger Magnus Lindahl.
Enligt SIS Ägarservice motsvarade hans innehav i början av februari 113 285 aktier vilket motsvarar 0,2 procent av bolaget (baserat på dagens kurs cirka en miljon kronor). ”Det jag har köpt den senaste tiden är 50 000 aktier i bolaget. Resten tror jag, utan att veta några detaljer, är personalägande som samlats i en depå under mitt namn”, säger Magnus Lindahl.
Icon fortsätter rapportera kraftiga förluster och häromdagen levererades ett resultat på minus 2,6 miljarder kronor. Varför tror du på bolaget? ”Det är ingen tvekan om att de har det väldigt tufft; marknaden för konsulttjänster har ryckts undan väldigt snabbt vilket medfört att ledningen fått jobba i en slags desperation den senaste tiden – och hela tiden i ljuset av negativa skriverier. Men jag tror fortfarande på bolaget; det finns kompetent folk i bolaget, en bra affärsidé i botten och det borde inte vara allt för svårt att tjäna pengar på det här på några års sikt. Icon har en inneboende kraft och förr eller senare kommer effekten av de besparingar och uppsägningar som görs nu.”
Aktiemarknaden tycks inte hålla med dig att döma av kursutvecklingen de senaste månaderna. ”Ett av de stora felen som gjorts i Icon och många andra bolag under åren är att man varit för orienterad runt kursen – att bygga bolag på det sättet är som att köra bil och bara titta på hastighetsmätaren. Man måste titta på vägen istället, det vill säga strunta helt i kursen och göra något bra av verksamheten istället! Ska man ändå säga något om aktien så har pendeln slagit över lika negativt nu som den slog över positivt vid den här tiden förra året. Herregud, jag tyckte aktien stod högt redan när den låg på en fjärdedel av toppkursen förra våren.”
Är den nuvarande ledningen rätt team för att få bolaget på fötter? ”Rens Buchwaldt kommer från posten som finanschef och det är naturligtvis en förutsättning att det finns den formen av kompetens i bolaget. Men sedan krävs det ju mycket annat också, till exempel självkritik och mental uthållighet. Jag kan inte bedöma om ledningen har det, jag vet inte mer om dem än det jag sett på TV i princip. Däremot tror jag faktiskt att det arbete Ulf Dahlsten gjorde under sin VD-tid kommer att visa sig bli bra i efterhand – även om han tydligen var lite för optimistisk i sina prognoser.” Icons styrelseordföranden Björn Nordstrand har flaggat för att han lämnar sin post på den kommande bolagsstämman, vad tror du det skulle betyda? ”Antingen tycker marknaden att det är bra med viss kontinuitet eller så skulle de uppskatta om man började om helt från början. Jag har ingen om vilket som vore bäst. Jag gillar Björn väldigt mycket, både som person, ägare och ledare. Han har en stor styrka i att lyssna, medla och agera diplomat, men han är inte den som pekar med hela handen.”
I höstas skrevs det en hel del om att du skulle ta en ”time-out”, långledigt på obestämd tid. Kan du inte hålla dig borta från affärerna? ”Nej, inte riktigt än. Att först jobbat väldigt hårt under en lång period och sedan sluta helt är nog inte helt hälsosamt. Jag tar det steg för steg. Man kan väl säga att jag är inne i en slags avvänjningsperiod. Men jag tycker ju att det är så roligt fortfarande…”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.