Icon-grundare beklagar konkurs

Icon slutar finansiera sin Sverigeverksamhet och sätter dotterbolaget i Stockholm i konkurs. 150 anställda får nu lämna det kontor som under en tid var navet i hela Icon-bygget. ”Det här har varit ett otroligt svårt beslut att fatta, men tyvärr det enda rätta”, säger grundaren Jesper Jos Olsson.

Att Icon väljer att sätta Stockholmskontoret i konkurs är kanske den mest slutgiltiga symbolen för IT-erans kraschlandning. Det var från det, placerat på de översta våningarna i Hitechbuilding vid Hötorget, som bilden av det svenska IT-undret, representerat av en brett leende och solbränd Johan Stael von Holstein, kablades ut över världen.

”Det är klart att det här är symboliskt väldigt tråkigt, men som styrelseordförande är det min uppgift att ha ett bredare perspektiv och se till hela bolaget”, säger Jesper Jos Olsson, den ende grundaren som fortfarande är engagerad i bolaget, till Ekonomi24.

De senaste dagarna har Icon även satt kontoret i Malmö i konkurs och meddelat att Göteborgskontoret kommer att stängas, vilket innebär att hela den svenska verksamheten är ett minne blott.

”De senaste tre veckorna har vi gjort analyser av hela företaget och Sverige är den marknad där vi haft mest problem det sista året. Med tanke på att Icon dessutom har varit ett varumärke som det har varit tufft att få trovärdighet i blev risken i att behålla verksamheten för stor. Vi kan inte offra resten av bolaget för att rädda Sverigedelen”, säger han.

Några uppgifter om kostnaderna för nedläggningen ges inte, och de 150 anställdas öde ligger nu i konkursförvaltarens händer. ”Det är förstås trist att behöva ge personalen det här beskedet men det rör sig om många bra människor som säkert kommer att kunna få nya jobb ganska lätt.”

Nedläggningen är ett led i arbetet mot att Icon-gruppen ska kunna visa lönsamhet ”vid mitten av 2002”. Tror du verkligen själv på det? ”Ja, det gör jag, lönsamhet är det första vi nu måste prestera. Därefter handlar det om att få bolaget att växa. Men det kommer inte att bli lätt. Vi har en hård tid framför oss.”

Du är den enda grundaren av gamla gänget. Johan Staël von Holstein och Erik Wickström har dragit vidare till Verbier och nya projekt och här sitter du med ett problemtyngt bolag – känns det inte lite ensamt? ”Nej, jag beslutade mig tidigt för att jag ville vara med om hela den här resan och de tog andra beslut. Men vi är fortfarande väldigt bra vänner och ses hyfsat ofta.”

Icon-historien blev rätt annorlunda mot vad ni hade räknat med, finns det något överhuvudtaget som blev som du hade tänkt dig? ”Det är svårt att säga, ring om ett år så ska jag svara på det. Visionen finns kvar och vi är sannolikt den enda spelaren i Europa i vårt slag som tillräckligt starka ägare för att kunna uppfylla den. Jag tror fortfarande att vi är en av de aktörer som har förutsättningar att bli ett globalt bolag i vår bransch.”

Birgersson har sagt att Framfab bara kommer att bli högst ett kapitel i hans memoarer, hur stor plats får Icon i dina? ”Sannolikt ganska stor men jag ska inte skriva några memoarer. Jag nöjer mig nog med att berätta för barn och barnbarn.”

Många småsparare har förlorat oändligt mycket pengar på Icon, vad har du att säga till de hårt prövade ägare som finns kvar? ”Att de beslut som fattats är med aktieägarnas bästa för ögonen. Jag tror att de kommer att förstå att vi måste dra ner på vår riskexponering. Vi har skurit och skurit i småportioner i de senaste kvartalsrapporterna men det krävdes ett större grepp – nu måste vi se framåt.”

Icons framtida fokus ligger på marknaderna i Danmark och Finland, som båda bedöms ha tillräcklig finansiering för att växa på egen hand, samt USA, Tyskland och beneluxländerna. Icon kommer dock att fortsätta vara noterat på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.